4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Zanimljivi vaskršnji običaji širom svijeta

Vaskrs se širom svijeta proslavlja na najrazličitije načine – uz tradicionalnu trpezu i zanimljive običaje, od „lova na jaja“ po baštama i svečanih povorki do puštanja zmajeva.

Drvo ukrašeno uskršnim jajima

U Francuskoj se na Vaskrs, poslije tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje na Vaskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

Italijani ovaj praznik dočekuju uz kolombu, kolač u obliku golubice koja je simbol dobrih vijesti, a sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva mona, peče se i u Španiji, ponegdje i s jajima koja se ređaju po površini prije pečenja.

U Engleskoj na prazničnom stolu umjesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su vaskršnja jaja i tamo obavezan dio praznika. Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše.

Takav običaj je prisutan u Finskoj, gdje djeca na Vaskrs, maskirana u starice ili vještice, kucaju na komšijska vrata i dobijaju bombone i čokolade. Tradicija „vaskršnjih vještica“, koja se naziva Virpominen, potiče iz legende, prema kojoj trolovi i vještice izlaze između Velikog petka i vaskršnje nedjelje.

U skandinavskim zemljama se vjeruje i da na Vaskrs treba ustati rano jer se tada može videti kako sunce pleše. Žuta boja sunca je, inače, boja kojom se ukrašavaju jaja u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

U Poljskoj na Vaskršnji ponedjeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi „sprali grijehe“, pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači „mokri ponedjeljak“.

Švajcarci uoči Vaskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život

Poljaci jaja boje ili ukrašavaju lanenim vlaknima, dok se Rusi pridržavaju tradicionalnog kuvanja jaja zajedno s ljuskom od crnog luka.

Rusi za trpezom uživaju u jagnjetini na maslacu ili pečenoj šunki, za desert se slade kuličom – kolačem od kiselog tjesta s rumom i šafranom, a tu je i paška, „čizkejk“ u obliku piramide.

I Grci Vaskrs dočekuju uz jaja i jagnjetinu, kao i mageiricu – supu za jagnjećom iznutricom, a svi za stolom se potom s tri prsta „tucaju“ jajima, koja su uglavnom obojena u crveno – simbol Hristove krvi.

U Njemačkoj, tradicionalna uskršnja vatra okuplja uveče roditelje i djecu, kao simbol sunca, koji slavi proljeće i kraj zimskog perioda.

Njemci imaju još jedan običaj – to je Osterbaum, vaskršnje drvo ili žbun ukrašen obojenim ljuskama od jaja, kao plodovima koji simbolizuju povratak toplote.

U SAD vaskršnji zeka donosi djeci čokolade, bombone i mančmelou. Američki predsjednik na vaskršnji ponedeljak organizuje veliko kotrljanje jaja u vrtu Bijele kuće.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se