9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vaskršnjoj službi u Moskvi prisustvovali Putin i Medvedev

MOSKVA – U hramu Hrista Spasitelja u Moskvi vjerskoj službi povodom Vaskrsa prisustvovalo je oko 7.000 vjernika, među kojima su bili i ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev i Putin na vaskršnjoj liturgiji

Poslije vjerske službe patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril čestitao je praznik najviše rangiranim ruskim zvaničnicima i uručio im je kutije u kojima su bila ukrašena uskršnja jaja.

Neposredno prije početka službe, patrijarh Kiril je primio Sveti Oganj, koji je došao direktno iz crkve Svetog groba u Jerusalima, gdje se „čudom“ pali svake godine na Vaskrs.

Patrijarh i vjernici upalili su svjeće uz Sveti Oganj.

„U ove vaskršnje dane upućujemo svoje molitve Bogu – za narod Ukrajine, za pomirenje zavađenih, za prestanak nasilja. Za milost ljudi jednih prema drugima, da ih ništa ne dijeli, da nema prepreka među njima. Za svu duhovnu djecu naše crkve Ukrajina je dio našeg srca, u kojem se s bolom odazivaju patnje ukrajinskog naroda“, poručio je patrijarh Kiril u Vaskršnjoj poslanici.

U poslanici se ističe da se zato u ove vaskršnje dane, zajedno s milionima pravoslavnih ljudi, posebno moli za mir u Ukrajini.

„Hrišćanin nije onaj ko iz knjiga zna da postoji istorijski Isus, već ko osjeća NJegovo prisustvo u svom životu. A, onima koji nisu osjetili ovo prisustvo, želim da steknu radost zbog susreta s vaskrslim Spasiteljem, kako bi u sopstvenom iskustvu realno osjetili dejstvo sile Božije koja preobražava. Srećan vam praznik, dragi moji! Hristos voskrese!“, poželio je ruski patrijarh svim vjernicima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se