23.1 C
Zvornik
14. јун 2024.

Ukrajina je danas kao BiH 1992. godine

BEOGRAD – Politički analitičar Predrag Simić ocijenio je da Ukrajina danas podsjeća na BiH iz 1992. godine i da bi eventualni ulazak NATO na njenu teritoriju značio ozbiljnu eskalaciju situacije sa nepredvidivim ishodom.

Predrag SimićKomentarišući najnovija dešavanja u Ukrajini i donošenje Rezolucije o proglašenju „Donjecke Narodne Republike“ nezavisno od Ukrajine i zakazivanje referenduma za pripajanje Rusiji, Simić je rekao da se dogodilo upravo ono od čega je strahovao Brisel, „da će Donjeck krenuti putem Krima“.

„Sve zavisi od stava Moskve, jer od toga će zavisiti da li će doći do zaoštravanja ili do smirivanja situacije. Ukoliko se bude ponovio scenario sa Krima verovatno će doći do trećeg talasa sankcija EU i SAD prema Moskvi“, istakao je Simić.

Prema njegovoj ocjeni, namjere EU da uvede oštre ekonomske sankcije Rusiji zaustavile su se do sada pred realnostima međusobnih ekonomskih odnosa, jer, EU pokriva više od 30 odsto svojih potreba za tečnim gasom iz Rusije a godišnja vrijednost međusobne trgovine iznosi 350 milijardi evra, prenose beogradski mediji.

On je naveo da je u posebno delikatnoj poziciji Berlin zbog ogromnih međusobnih ekonomskih interesa sa Moskvom i da bi eventualno produženje blagog stava prema Rusiji podstaklo glasine o stvaranju osovine Berlin – Moskva, što izaziva bojazan u SAD.

Njemački kancelar Angela Merkel prokomentarisala je danas da je njena vlada veoma zabrinuta povodom posljednjih događaja u Donjecku i Harkovu.

„Moramo hitno da obnovimo naše pozive svima na odgovornim položajima da pomognu stabilizaciju regiona i da izbjegnu eskalacije“, rekla je Merkelova.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton ocijenila je ranije danas da bi svi politički zahtjevi u Ukrajini trebalo da budu učinjeni „nenasilno i u skladu sa demokratskim standardima i zakonima“.

Predstavnici gradova regiona Donbas u istočnoj Ukrajini izglasali su danas Rezoluciju o proglašenju „Donjecke Narodne Republike“, nezavisne od Ukrajine.

Delegati su donijeli odluku i da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražili da im pošalje „privremeni mirovni kontingent“ vojske.

Hiljade građana u Lugansku, Harkovu i Donjecku izašlo je na ulice, noseći ruske zastave i tražeći osamostalenje od vlasti u Kijevu i prisajedinjenje Rusiji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se