1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Troje učenika iz Zvornika boravilo u Istraživačkoj stanici Petnica

Troje učenika Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika posjetilo je Petnicu i učestvovalo na radnim seminarima, sa najtalentovanijim učenicima iz Srbije i RS

Marija Vidaković, Zoran Lazić i Dunja Orašanin
Marija Vidaković, Zoran Lazić i Dunja Orašanin

ZVORNIK – Za postizanje vrhunskih rezultata na polju obrazovanja potrebno je stalno usavršavanje te kontakt ili takmičenje sa talentovanim učenicima. Najbolja prilika za to, učenicima srednjih škola, pruža se u istraživačkoj stanici Petnica, u Srbiji.

Ove godine troje učenika Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika posjetilo je ovu prestižnu ustanovu i učestvovalo na radnim seminarima, sa najtalentovanijim učenicima iz Srbije i RS, koje su vodili eminentni predavači sa prestižnih svjetskih i domaćih univerziteta. Zoran Lazić, učenik trećeg razreda gimnazije tri puta je boravio u Istraživačkoj stanici u Petnici, dva puta na seminaru tehničko-matematičkih nauka, a ove školske godine iz primijenjene fizike i elektronike.

– Naša iskustva su dobra. Predavanja su zanimljiva, a držali su ih profesori sa elektrotehničkog fakulteta. Naučio sam mnogo stvari koje mi mogu pomoći u budućnosti. Šteta je što nema više sličnih centara kao što je Petnica jer ona sama nije dovoljna za talentovane učenike, ukoliko nam je cilj da sa razvijamo u naučnom smislu – kaže Lazić.

Učenica drugog razreda gimnazije Dunja Orašanin prvi put je ove godine pohađala seminar iz fizike koji je trajao sedam dana.

– U Petnici se puno toga nauči, zavoli se nauka i spozna u fundamentalnom smislu. Radili smo različite projekte i konkretne radove koje smo kasnije prezentovali. Sličan rad sam i ja radila ne temu „Lajdenfrostov efekat“ – kaže Orašanin i dodaje da je savršena ideja o postojanju ovakve istaživačke stanice iz razloga što okuplja mlade ljude željne saznanja i novih iskustava.

– Najbitnije je da su učenici koji dođu u Petnicu zainteresovani za oblast koju pohađaju, a u takvom okruženju je divno raditi. Pored toga, tu su i profesori sa fakulteta koji vam uvijek pomažu – smatra Orašanin.

Marija Vidaković, kao maturant gimnazije, ove godine prvi put je boravila u Petnici na seminaru iz matematike.

– Bilo je naporno, ali korisno, jer smo naučili mnogo toga što je bilo predmet našeg interesovanja. Imali smo predavanja tri puta dnevno po tri sata, koja su držali profesori sa prirodno-matematičkih fakulteta iz Niša, Beograda i Novog Sada na temu programiranja iz informatike. Boravak u istraživačkoj stanici mi je puno značio jer sam prije Petnice željela da upišem matematiku. Sada to želim još više, uz opciju da, možda, upišem i mašinski fakultet. Pored svega toga, drago nam je da smo bili u grupi najboljih učenika kako bismo vidjeli gdje smo zapravo u odnosu sa drugom talentovanom djecom – rekla je Vidakovićva.

Zvornički gimnazijalci kažu da ih posebno raduje i inspiriše činjenica da su im predavali, između ostalih, mladi ljudi, odnosno, profesori ili studenti koji rade ili studiraju na prestižnim fakultetima u svijetu, Kembridžu, Oksfordu i Harvardu.

Petnica

Istraživačka stanica Petnica (ISP) je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim dijelom usmjerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi ISP obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Svake godine Istraživačka stanica Petnica organizuje veliki broj različitih programa u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica i sl. Na ovim programima kao predavači gostuju iskusni naučni radnici i istraživači iz velikog broja naučnih instituta i fakulteta sa kojima ISP sarađuje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se