14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Tretirajte je pravilno: Pet namirnica za zdravu jetru

Uvrstite ovih pet namirnica u svakodnevnu ishranu i poboljšaćete zdravlje jetre, ali i opšte zdravlje.

Escencijalno ulje limunVaša jetra mjeri vaše zdravlje. Najveći je žljezdani organ u tijelu i pomaže da se tijelo očisti od toksina. Mnogi tretiraju jetru pogrešno sa siromašnim dijetama i životnim odlukama, i jetra odgovara tako što radi ono što najbolje umije. Ali ako redovno maltretiramo jetru i umaramo je, stanje našeg zdravlja će brzo da uništi.

Tretirajte ovaj organ pravilno. Jetra nas odžava u životu, primajući 1.5 litar krvi u minuti. Takođe stvara žuč, koja je neophodna u varenju masti.

Odgovorna je i za čišćenje krvi od štetnih materija, kao što je droga ili alkohol, pa i lijekovi. Dodatno tome, čuva vitamine, gvožđe, glukozu, konvertuje čuvani šećer u koristan kada je umanjen nivo glukoze, razlaže hemoglobin, insulin i hormone, pokreće metabolizam i uništava stara crvena krvna zrnca. Njene funkcije su mnogobrojne, i veoma je važno da vaša ishrana potpomaže njen rad.

1. Luk

Ovom povrću ne treba mnogo vremena da se riješi toksina iz jetre. Komponente pune sumpora u luku aktiviraju enzime jetre da izbace toksine. Luk takođe sadrži alicin i selen koji rade kao barijere protiv toksina.

2. Limun

Limun je pun vitaminom C, što omogućava tijelu da se riješi toksina. Limun aktivno smanjuje holesterol u jetri. Počnite jutro sa čašom vode i sokom od pola cijeđenog limuna. Ovo će da ubrza i pokrene detoksikaciju jetre.

Crveni luk

3. Cvjetasto povrće

Ovo povrće uključuje brokoli i karfiol. Kada jedete ovo povrće, količina glukozinolata u tijelu raste. Ove komponente pomažu da se enzimi u jetri pokrenu i izbace toksine.

4. Kurkuma

Kurkuma je najbolji prijatelj detoksikacije. Njegova medicinska svojstva se koriste još od pre nekih 4000 godina i to kao boja, hrana, pa i u nekim religioznim ceremonijama. Ima anti inflamatorna dejstva i koristan je na različite načine, uključujući i detoksikaciju jetre.

5. Zeleno lisnato povrće

Poslednje, ali ne i najmanje važno, i vjerovatno bi trebalo da bude prvo na listi, je zeleno lisnato povrće. Ovo povrće je raznovrsno i uvijek ga imate u kuhinji, ali je i raznovrsno u dobrobitima koje čini vašem tijelu. Puni su hlorofila i enzima, vitamina i nutrijenata, što na kraju znači da ovo zeleno lišće čini dobro dijelo cjelokupnom organizmu. Pokazalo se da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri. Uzmite vašu dozu spanaća, rukole, kelja, cikorije… Svoje zelje redovno vrtite i uvrstite u ishranu.

(Prva.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se