9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Tegeltija: Hitna procedura za zakone o vraćanju plata

Vlada Republike Srpske bi na sutrašnjoj sjednici trebalo da donese prijedloge pet zakonskih rješenja, kojima će biti ispunjena obaveza da plate budžetskih korisnika budu vraćene na nivo prije odluke o smanjenju, izjavio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Sjednica Vlada RSTegeltija je danas, nakon razgovora delegacije Vlade i sindikata budžetskih korisnika Srpske, novinarima u Banjaluci rekao da postoje različiti stepeni izmjene u pojedinim zakonima, od značajnijih do manjih korekcija, kao i da je prvi put dobijen zakon kojim su obuhvaćeni radnici u pravosuđu.

Tegeltija je istakao da će, nakon usaglašavanja na sjednici Vlade, ti zakonski prijedlozi biti upućeni u Narodnu skupštinu Srpske na usvajanje po hitnoj proceduri.

„Smatram da postoji iskorak, jer smo plate zaposlenima sa najnižim primanjima, prevashodno sa srednjom stručnom spremom, vratili na nivo iz 2008. godine i smanjili raspone između srednje i visoke stručne spreme, za koje smo procijenili da je su u jednom trenutku bili previsoki“, naveo je Tegeltija.

On je rekao i da postoji različit stepen usaglašenosti između pojedinih granskih sindikata i Vlade za pojedina zakonska rješenja, te izrazio očekivanje da će sindikati dati podršku tim rješenjima.

Tegeltija je dodao da će navedeni zakonski prijedlozi biti dostavljeni granskim sindikatima, da bi se o njima izjasnili do sjednice Narodne skupštine, koja je zakazana za utorak, 8. aprila.

On je podsjetio da je usaglašavanje stavova o platama sa sindikatima počelo krajem prošle godine, kada se usvajala makroekonomska politika, i da je osnovni zahtjev sindikata bio vraćanje plata na raniji nivo.

Predstavnici četiri granska sindikata budžetskih korisnika rekli su da će svoj stav o tim zakonskim prijedlozima iznijeti u ponedeljak, 7. aprila.

Predsjednik Granskog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da su u tim zakonskim prijedlozima umanjene plate vraćene na raniji nivo, ali da ovaj sindikat nije zadovoljan time što nije došlo do izjednačavanja plata sa ostalim budžetskim korisnicima, prije svega, na pozicijama više i visoke stručne spreme.

On je naglasio da ovaj sindikat insistira da dođe do tog pomaka, ili da u nekom razumnom roku dođe do pregovora o toj temi.

Predsjednik Granskog sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić rekla je da je Vlada Srpske prvi korak učinila vraćanjem plata od pet odsto radnicima sa srednjom stručnom spremom i niže spreme, te da su ostale plate radnika sa višom i visokom stručnom spremom.

Predsjednik Granskog sindikata radnika uprave Tomislav Vrhovac istakao je da ovaj sindikat interesuju Zakon o zaposlenim u upravi i zakon za zaposlene u javnim službama Srpske, te da je Sindikat tražio od Vlade da se izvrše izmjene Zakona o platama.

On je pojasnio da je riječ o određenim korekcijama u vezi sa stručnom spremom i tome da se smanje razlike koje su bile određene u Zakonu o platama.

Predsjednik Granskog sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da će kroz ove vladine prijedloge zakonskih rješenja biti dobijen i zakon za radnike u pravosuđu, te da je ovaj sindikat insistirao na vraćanju plata na nivo iz 2008. godine za srednju stručnu spremu, a za višu i visoku stručnu spremu na nivo iz 2012. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se