2 C
Zvornik
19. април 2024.

Stop nelegalnom prevozu: U Zvorniku sastanak o sprečavanju nelegalnog prevoza

U Zvorniku je danas organizovan radni sastanak Ministarstva saobraćaja i veza sa predstavnicima opština regije Birač posvećen sprovođenju Akcionog plana za sprečavanje nelegalnog prevoza u Republici Srpskoj.

Stop nelegalnom prevozu U Zvorniku sastanak o sprečavanju nelegalnog prevoza (1)ZVORNIK – Ministarstvo za saobraćaj i veze u Vladi Republike Srpske organizovalo je u Zvorniku radni sastanak sa predstavnicima opština regije Birač. Na sastanku je tema bila sprovođenju Akcionog plana za sprečavanje nelegalnog prevoza u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi RS, Nataša Kostić rekla je da je današnji sastanak jedna od mjera koja se provodi u svim jedinicama lokalne samouprave.

-Ovakvi sastanci održavaju se kako bi se identifikovali problemi u njima kad su u pitanju javni prevoz, organizacija prevoza i inspekcijski nadzor, kako bi mogli aktivnije da provedemo mjere i kako bi na kraju imali za rezultat smanjenje nelegalnog prevoza i njegovo svođenje na jednu razumnu mjeru – rekla je novinarima Kostićeva.

Prema njenim riječima, pojave nelegalnog prevoza ima na cijelom području RS i on je negdje izraženije, a negdje nije, u zavisnosti od toga kako je organizoavan javni prevoz.

-U određenim opštinama uspjeli smo da to svedemo na neku razumnu mjeru, a u nekim opštinama ga nije bilo, pa se pojavljuje. U RS imamo 1.400 relicenciranih prevoznika lica i tereta i nelojalna konkurencija čine im i oni prevoznici koji neuredno rade, a naročito oni nelegalni koji sa putničkim automobilima na autobuskom stajalištu kupe putnike i legalnim prevoznicim uzimaju putnike i bukvalno hljeb iz ruku – istakla je Kostić dodavši da je ministarstvo pokrenulo medijsku kampanju „Karta je zakon, stop nelegalnom prevozu“ u kojoj će se edukovati građani kako bi znali šta znači voziti se takvom vrstom prevoza.

-Kad kupite kartu ona vam osigurava bezbijednost i nadoknadu štete ukoliko dođe do nesrećnog slučaja, a ukoliko se vozite vozilom koje je upitne tehničke ispravnosti, koje vozi neko ko nije profesionalac, moguće su i neke neželjenje posljedice – poručila je Kostićeva.

Kostić je podsjetila da je Vlada RS preporučila jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe u borbu protiv nelegalnog prevoza i zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza i Inspektorat RS da provede Akcioni plan.

Danislav Drašković, glavni Republički saobraćajni inspektor rekao je da su za nelegalne prevoznike predviđene kazne od 500 do 1.500 KM za fizička lica, a za pravna lica od 1.000 do 5.000 KM, uz represivne upravne mjere.

Stop nelegalnom prevozu U Zvorniku sastanak o sprečavanju nelegalnog prevozaDrašković kaže da ukoliko postoji čvrst dokaz da se vrši ta vrsta prevoza, inspektor je ovlašten da isključi vozilo iz saobraćaja, da po potrebi oduzme registarske tablice, a u ponovljenom slučaju i da oduzme vozilo kojim je počininjen prekršaj do okončanja postupka.

-Pouzdano mogu kazati da na području Zvornika nelegalni prevoz nije eskalirao u mjeri kao što se to dešava u nekim drugim dijelovima RS. Kada je u pitanju RS malo je izraženiji taj vid prevoza na pravcu Kneževo-Banjaluka i Mrkonjić Grad–Šipovo-Banjaluka – napomenuo je glavni Republički saobraćajni inspektor, Danislav Drašković.

Na sastanku je učestvovao i prevoznik „Drina trans“, Momčilo Radović, direktor sektora saobraćaja u ovom Holdingu ističe da su oni kao društvo ugroženi sa neleganim prevoznicima.

-Zato pozdravljam ovu aktivnost i ministastva i inspekcijskih službi i mislimo da se ovaj problem samo može riješiti sistemski, kroz institucije, prije svega uvezivanjem saobraćajne insekcije, policijskih struktura i drugih insekijskih službi – naglasio je Radović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se