13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Šta se nalazi u mesu, sokovima, kafi

Voćni sokovi umjesto pravog soka sadrže vodu, boju, šećer i vještačke arome. U mljevenoj kafi nalazi se slatki krompir ili prženi grašak, dok se mesnim prerađevinama dodaju nitrati, tvrde iz Regionalane organizacije zaštite potrošača.

Meso mesne prerađevine mesaraNa osnovu žalbi potrošača koji se smatraju prevarenim, Regionalana organizacija zaštite potrošača (RZOP) napravila je analizu.

Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić rekao je da je Uprava za veterinu u Srbiji ukinula stare pravilnike o pregledu mesa, kojima je bilo tačno propisano koliko pojedine prerađevine moraju da sadrže mesa.

„Zato sada kobasice i salame sadrže meso u malim količinama, a ubacuju se loj, slanina, kožice, pileći mom (mašinski otkošteno meso) treće kategorije, samljevene šije, trtice i leđa. To se sve uvozi za male pare i tome se dodaju nitrati, fosfati i karagenan, koji to povezuje. Ofarbaju ga i vi mislite da jedete meso, a mesa nema“, rekao je Stojšić.

„Praška šunka bi trebalo da ima komade mesa veličine od 10 do 15 centimetara, a sadrži meso veličine zrna graška. Kada se uporede cijene mesa i salama, sve će vam biti jasno, jedino Upravi za veterinu nije“, zaključio je on.

Da voćni sokovi proizvedeni u Srbiji imaju niži sadržaj voća od deklarisanog, pokazalo je i istraživanje koje je sprovela Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS), tvrdi njen predsjednik Goran Papović.

„Radili smo i analizu voćnih rakija i dobili poražavajuće rezultate. Neke nisu napravljene od voća, nego od šećerne trske kojoj su dodate voćne arome. Te rakije štipaju za oči koliko mirišu“, rekao je on.

Papović je podsjetio da su prije pet godina analizirane mesne prerađevine i da je otkriven viši nivo nitrata.

„Otkrili smo i da kobasice sadrže 30 umjesto 70 odsto mesa. Činjenica je da na tržištu ima i lošeg meda, koji se pravi od kukuruza i svega i svačega“, rekao je Papović.

(MONDO)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se