18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SRBIJA: DS i URS glasali da se Rusija izbaci iz Savjeta Evrope!

Niko od srpskih parlamentaraca juče nije želio da objasni zašto su donijeli ovakvu odluku i da li je to njihov lični stav ili zvaničan stav njihovih partija

Savjet EvropeBEOGRAD – Bez obzira na to što su srpski zvaničnici u više navrata izrazili jasan stav Srbije da će biti neutralna povodom krize u Ukrajini i odnosa Rusije prema EU i Americi, za članove DS i URS izgleda da to ne važi. Tako su za izbacivanje Rusije iz Savjeta Evrope glasali, verovali ili ne, srpski parlamentarci iz ovih opozicionih stranaka!

Za ovakvu odluku glasali su Vladimir Ilić iz URS, kao i potpredsjednice DS Nataša Vučković i Vesna Marjanović.

Niko od srpskih parlamentaraca juče nije želio da objasni zašto su donijeli ovakvu odluku i da li je to njihov lični stav ili zvaničan stav njihovih partija. Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ono što se juče dogodilo na glasanju u Strazburu, gdje je sjedište Savjeta Evrope, veliki skandal.

– Možemo da imamo političke razlike u zemlji, ali prema svetu moramo da imamo jedinstven stav. To rade sve normalne zemlje. Jednostavno, kad delujemo ka spolja, moramo da imamo isti politički stav o ovako važnim pitanjima. Država Srbija je iskazala svoju neutralnost povodom krize u Ukrajini i Rusiji. Ali to za neke naše političke partije nije dovoljno pa dodatno izražavaju svoju, mogu slobodno da kažem, rusofobiju. Srbija je jasno rekla da će biti neutralna i da neće učestvovati u uvođenju nikakvih sankcija Rusiji – naglasio je Anđelković.

Podsjetimo, budući premijer Aleksandar Vučić je povodom krize u Ukrajini nekoliko puta naglasio da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

Kako su pšoslanici Srbije glasali u Savjetu Evrope o sankcijama Rusiji– Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta, čime bismo se odrekli Kosova, ili da okrenemo leđa Evropskoj uniji. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji. To nije zemlja koja nas je bombardovala 1999. Naš stav prema tom pitanju se neće promeniti – naglasio je Vučić.

Inače, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) uskratila je do kraja ove godine pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog ruskog pripajanja Krima. Ruska delegacija bojkotovala je raspravu u PS SE ocenivši je kao „farsu“, i najavila da napušta PS SE u znak protesta zbog jučerašnje odluke.

NIKOLIĆ: ZAŠTO EU PRIZNAJE KOSOVO, A NE KRIM?

I predsjednik Tomislav Nikolić je potvrdio da će Srbija biti neutralna povodom krize u Ukrajini.

– Mi se više nikad nećemo svađati i ratovati. Srbija ne može bez EU i preduzima napore da postane članica EU, ali Srbija isto tako ne može ni bez Rusije, pošto je tržište koje ona nudi od velikog značaja za našu zemlju. Nećemo se mešati u politiku velikih i zalažemo se za poštovanje međunarodnog prava i za ista pravila za sve – rekao je Nikolić.

(Kurir)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se