18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Savić: SNSD napustio sjednicu zbog Gligićevog dobacivanja – BiH – Nezavisne novine

BANJALUKA – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Savić rekla je da je Klub poslanika ove stranke napustio sjednicu zbog neprimjerenog i uvredljivog obraćanja poslanika NDP-a Vojislava Gligića poslanicama SNSD-a i najavila da će zatražiti da bude kažnjen u skladu sa poslovnikom.

Dušica SavićSavićeva nije precizirala o kakvim je uvredama riječ, navodeći da se pojedini opozicioni poslanici već nekoliko puta naprimjereno obraćaju ženama poslanicima vladajuće koalicije na seksističkoj osnovi.

„I ranije smo u nekoliko navrata upozoravali i pokušavali da problem riješimo na civilizovan način, kako to dom u kome se nalazimo i zaslužuje. Ništa manje nisu izložene uvredama ni žene poslanici drugih klubova, ali ovo što je danas izgovorio jedan naš kolega iz opozicionih redova zaista je prevršilo svaku mjeru“, rekla je Savićeva.

Ona je dodala da incidentu na težini daje i to što potpredsjednik Narodne skupštine Snežana Božić, koja je u tom trenutku predsjedavala sjednicom, nije iskoristila mogućnost da zaustavi takvu vrstu komunikacije.

„Ovim putem pozivam i sve žene koje obavljaju novinarski posao da na najoštriji način osude ovakvo ponašanje pojedinih naših kolega koji kontinuirano na neprimjeren način vrijeđaju svoje koleginice“, rekla je Savićeva.

Prema njenim riječima, Klub posdlasnika SNSD-a tražiće izvinjenje od poslanika NDP-a Vojislava Gligića.
Gligić tvrdi da nije uputio seksističke uvrede

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojislav Gligić izjavio je da ženama iz Kluba poslanika SNSD-a nije uputio seksističke uvrede tokom rasprave o izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za prošlu godinu.

Gligić je rekao da nije učestvovao u diskusiji i da nije replicirao tokom današnje rasprave, već da je samo mimo Poslovnika rekao primjedbu ne prijavljujući se.

„Tokom replike, poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da ideja o banci hrane, kako su je predložili Mladi socijaldemokrati, postoji i u 21 zemlji EU, a ja sam rekao da nije dobro sve što dolazi iz EU i da ona i Mladi socijaldemokrati ne treba da dižu noge kao žaba i da se potkivaju, jer žaba nije konj“, rekao je Gligić novinarima.

On je dodao da mu je nakon toga poslanik SNSD-a rekao da „ne vrijeđa damu“, na šta mu je on odgovorio „da šuti“, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili skupštinsku salu.

Gligić je rekao da ne vidi razlog zbog kojeg bi se izvinjavao ženama iz Kluba poslanika SNSD-a i da je njegova jedina greška što je povrijedio Poslovnik i to „rekao mimo mikrofona“.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić pozvao je poslanike da poštuju član 162 Poslovnika i da izbjegavaju riječi koje poslanike dovode u neprijatnu situaciju.

On je dodao da je Klub poslanika SNSD-a napustio sjednicu jer su ženama iz ovog kluba upućene riječi protivne članu 162 i 163 Poslovnika, ali i zato da bi se izbjegla svađa ili mogući incident koji je mogao da uslijedi.

Sjednica skupštine nastavljena je nakon pauze raspravom o izvještaju o radu MUP-a za prošlu godinu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se