15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Recepti za život bez stresa

Zaštitite sami sebe od stresa, koji se smatra važnim faktorom u nastanku brojnih bolesti. Nekad je dovoljno i nekoliko sitnica da biste napravili velike razlike, a samim tim i da biste smanjili nivo stresa.

Samopouzdanje sreća radost prijatelji društvo veseloAko riječi „žurba“, „kasnim“ i „pod velikim sam stresom“ izgovorite barem jednom dnevno, disanje i brojanje do deset neće pomoći. Vrijeme je da se pozabavite suštinskim antistresom, a evo nekoliko savjeta za to.

Jedna aktivnost

Budite potpuno unutar jednog posla. Uronite u njega, osjetite kako vas napušta potreba da projurite kroz njega, potreba da se bacite na sljedeći zadatak. Lista se ionako nikad neće završiti… Pa, neka onda taj sljedeći dođe kasnije, dok prvi bude gotov.

Jednostavan dan

Pojednostavite svoj dan tako što ćete napraviti popis stvari koje treba da odradite, te obilježite kvačicom svaki zadatak koji ste uspjeli napraviti.

Odbacite strah

Na stres ne utiču spoljni faktori, posao ili porodični problemi, to su, kažu neki psiholozi, samo dijelovi našeg života. Strah je taj koji proizvodi stres. Strah od neuspjeha, strah da nećemo biti voljeni, da nismo dovoljno dobri, strah da će nas neko napustiti… Njihov korijen leži u idealu koji sami kreiramo, a onda se plašimo da ga nećemo dostići. U svojoj glavi vidimo sliku uspješnog i savršenog sebe, koji pored sebe ima slične ljude, koji uživa sve vrijeme. Kada shvatimo da je to nemoguće, budemo povrijeđeni. Ostaje nam stres koji je nastao još dok smo strahovali da li ćemo dostići ideal uspjeha. Umjesto da sebi nanosimo bol, prihvatimo neizvjesnost i vjerujmo da će sve biti dobro.

Osmijeh

Obično se uznemirimo kada primjetimo da se drugi ljudi ne ponašaju onako kako mi mislimo da bi trebalo. Umjesto da na to gledamo kao na pojavu koja uznemirava, pokušajmo da ih prihvatimo od srca. Prihvatajući ih onakve kakvi jesu, prepoznaćemo u njima dio sebe, nesavršeni su, u potrazi za srećom, bore se za svoju sreću, ponašaju se onako kako misle da treba, daju sve od sebe, sve rade baš kao i mi. Zato ih prihvatite s iskrenim osmijehom, uživajte u vremenu provedenom s njima i bićete srećniji, a manje pod stresom.

Čistoća

Poznato je kako čišćenjem možete eliminisati stres, pa  uzmite dvadesetak minuta svaki dan za čišćenje radnog prostora ili onoga u kome najviše budete,  koncentracija će svakako biti bolja.

Jedite zdravije

Razmišljajte šta jedete, pa    umjesto brze hrane posegnite za voćem, povrćem, te jedite polako i pijte puno vode.

Sok od paradajza

Odlično prirodno sredstvo protiv stresa jeste sok od paradajza. Pravim eliksirom smatra se sok od paradajza u koji se doda bosiljak budući da ova biljka sadrži kalcijum, gvožđe, vitamine A i C te magnezijum, koji su potrebni za smirenje nervne napetosti.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se