1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Promjene Ustava BiH nemoguće nametnuti izvana

BANJALUKA – Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko upozorio je da će se, ukoliko dođe do jednostranih pokušaja promjene Ustava BiH, pokvariti pravni osnov i stvoriti štetan i opasan pravni vakuum, koji bi vodio ka stvaranju velikih kriza.

Aleksandrar Bocan-HarčenkoOn je naveo da je promjena Ustava osjetljivo pitanje koje ne pomaže tome da se BiH stabilizuje.

Bocan-Harčenko je za „Glas Srpske“ napomenuo da je pitanje promjene Ustava BiH nemoguće nametnuti izvana.

„Ako Zapad 100, pa i hiljadu puta ponovi da je potrebno promijeniti Ustav, ovo ponavljanje neće promijeniti situaciju unutar zemlje. Za sada, ni u bliskoj budućnosti, kako stvari stoje, nije moguće doći do konsenzusa o ovom pitanju“, ocijenio je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o nepostizanju saglasnosti u Predsjedništvu ni o pridruživanju BiH izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o uvođenju restriktivnih mjera Rusiji, Bocan-Harčenko je naveo da je stav Republike Srpske drugačiji i u ovom slučaju objektivan, u skladu sa realnošću i razumijevanjem svih dešavanja na i oko Krima.

On je uvjeren u nastavak saradnje BiH i Rusije u svakom smjeru i svakoj dimenziji, i da će se ona širiti u skladu sa planovima BiH i najvećih kompanija iz Rusije, uključujući i „Zarubežnjeft“ i „Gasprom“, u smislu realizacije „Južnog toka“.

Napomenuvši da je Srpska dosta učinila na pripremama za realizaciju projekta „Južni tok“, Bocan-Harčenko je naglasio da bi, ukoliko bi došlo do ubrzanog procesa usaglašavanja u BiH i potpisivanja neophodnih sporazuma, to potpuno otvorilo vrata za realizaciju „Južnog toka“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se