5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Poplave: Sana i Una u porastu, Vrbas opada

ISTOČNO SARAJEVO – Vodostaj Sane u Prijedoru i Une u Novom Gradu jutros je u porastu, dok je vodostaj Vrbasa na području Banjaluke u opadanju, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Poplava vodostajVodostaj Sane u Prijedoru sinoć je iznosio 420 centimetara, a jutros u 8.00 časova iznosi 445 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani Sana je zaplavila oko 90 kuća, a voda je ušla u sedam stambenih objekata.

Vodostaj rijeka Gomjenica i Miloševica je u porastu, ali stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka nisu ugroženi.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić proglasio je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

U Novom Gradu vodostaj Une jutros je bio za skoro 80 centimetara viši nego juče i iznosi 388 centimetara.

Una i Sana izlile su se u priobalno područje, ali nema ugroženih objekata ni saobraćajnica.

Zbog izlivanja rijeke Japre u mjestu Blagaj u prekidu je putna komunikacija Blagaj – Radomirovac, pa se saobraća zaobilaznim putem.

Na području Banjaluke vodostaj Vrbasa jutros u 7.30 časova iznosio je 285 centimetara, što je za 77 centimetara manje u odnosu na mjerenje sinoć u 22.00 časa.

Zbog obilnih padavina sinoć se izlilo više potoka u banjalučkim naseljima Motike, Srpski Milanovac i Kuljani, ali kuće nisu poplavljene.

U Mjesnoj zajednici Dragočaj poplavljena je jedna kuća, a na obalama Vrbasa u Karanovcu poplavljena su tri pomoćna objekta.

Na području opštine Čelinac rijeka Jošavka se povukla u korito, kao i rijeke Vrbaška i Lubina na području mjesnih zajednica Podgradci i Donji Podgradci, u opštini Gradiška.

U opštini Jezero rijeke Pliva, Perućica i Jošavka su u blagom porastu.

U Jezeru su zaplavljene dvije kuće sa pomoćnim objektima, benzinska pumpa i ambulanta, kao i jedna kolovozna traka Ulice 21. novembar, a aktivno je i klizište u selu Prisoje.

Na području opštine Laktaši pod vodom je više od 30 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 25 domaćinstava je zaplavljeno.

U opštini Srbac rijeke Vrbas, Povelić i Lepenica su u blagom porastu, naročito u mjesnim zajednicama Kukulje, Lilić, Razboj, Prijebljezi, Povelić, Srbac, Sitneši i Srđevići.

U Kukuljama, Liliću i Razboju zaplavljeno je 15 domaćinstava.

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da će i dalje pratiti stanje na terenu ugroženom poplavama i preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se