18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Patrijarh Irinej služio arhijerejsku liturgiju povodom Vaskrsa

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je u danas Sabornoj crkvi u Beogradu svečanu arhijerejsku liturgiju povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu (Foto: SRNA)

Svečanoj liturgiji, koja je počela u 9.00 časova, prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, ministar pravde Srbije Nikola Selaković, apostolski nuncije u Beogradu Orlando Antonini i brojni vjernici.

Liturgija je završena pričešćem vjernika i čitanjem Vaskršnje poslanice patrijarha Irineja, koji je pozvao srpski narod u otadžbini i rasijanju na zajedništvo, ističući da je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

Patrijarh Irinej je u poslanici podsjetio da srpski narod na Kosovu i Metohiji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slavi pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću i „Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame“.

„Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa `Hristos vaskrse` pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji“, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh srpski Irinej čestitao je uskršnje praznike, uz poruku da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i u Ukrajini sa željom i molitvom da se razagna tama greha koja se nadvila nad njima i da se prosvijetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i ruskom pravoslavnom narodu.

Svečanu liturgiju noćas u ponoć u Hramu Svetog Save na Vračaru predvodio je vikarni episkop patrijarha Irineja, vladika remezijanski Andrej, čime je počela proslava Vaskrsa.

Za Vaskrs se prva molitva služi pred zatvorenim vratima hramova, koja se otvaraju tačno u ponoć, kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja, oglašavaju prva zvona.

Uz prazničnu liturgiju, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve čita se poslanica patrijarha Irineja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se