10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Otkriven najbolji trag nestalog aviona do sada

PERT – Australijski zvaničnici saopštili su danas da je signal crne kutije, uhvaćen specijalnom opremom na jednom australijskom brodu, do sada najbolji trag u potrazi za nestalim malezijskim putničkim avionom.

Malezijski avion„Očigledno je da je ovo obećavajući trag“, izjavio je na konferenciji za novinare u Pertu Angus Hjuston, šef australijske agencije koja koordiniše potragu.

Hjuston je rekao da su otkrivena dva signala sjeverozapadno od australijske obale.

Prvi signal je trajao dva i po sata, a potom je brod izgubio kontakt. Nakon što se okrenuo, brod je uhvatio signal u periodu od 13 minuta.

„Tom prilikom čula su se dva `pinga`. To je u skladu sa transmisijama iz snimača podataka i snimača glasova u kabini“, rekao je australijski zvaničnik.

Hjuston je dodao da će stručanjaci u narednih nekoliko dana utvrditi da li je riječ o signalu aviona sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao 8. marta.

Crne kutije, za koje se vjeruje da su na dnu okeana, opremljene su lokatorom koji emituje signal, ali njegove baterije će se uskoro istrošiti.

Australijski brod detektovao je signal oko 500 kilometara od mjesta na kojem je kineski patrolni brod „Haisun 01“ takođe uhvatio signal iste frekvencije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se