9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Oprez na putevima i ćutite o politici

BANJALUKA – Loši putevi i još lošiji vozači, područja pokrivena minama iz prethodnog rata, te ruinirane zgrade sa kojih prijeti opasnost po prolaznike u vrhu su upozorenja na stranim internet sajtovima iz oblasti turizma ili zvaničnih institucija, a na koje skreću pažnju turistima koji žele da posjete BiH.

TuristiTakođe, turiste upozoravaju da je politika vrlo osjetljiva tema, a i da sitne krađe nisu za zanemariti.

„Izbjegavajte priču o politici jer svaka nacionalna strana ima svoju istinu u vezi s prošlim ratom. U suprotnom rizikujete da budete uvučeni u beskrajni razgovor koji nećete moći razumjeti“, istakao je jedan posjetilac sajta virtualtourist.com, koji u vezi s posjetom BiH preporučuje čak 119 potencijalnih opasnosti na koje treba obratiti pažnju.

Takođe, česti su savjeti turistima da, ukoliko se ipak odluče za posjetu BiH, vode računa o mogućnostima nasilnih protesta, te da imaju u vidu da je stopa kriminaliteta u zemlji veoma visoka.

Slično mišljenje građanima i potencijalnim turistima nude i zemlje poput Velike Britanije, na čijem sajtu Vlade stoji kako se treba pripaziti džeparoša u javnom prevozu, dok australijska vlada upozorava na opasnost od nasilnih protesta i terorističkih napada.

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH, smatra kako je neukusno na jednom mjestu sabrati sve ono što nema dobru ocjenu u jednoj zemlji, te što ujedno i predstavlja veliki šamar kompletnom turističkom sektoru u BiH.

„Od samog početka razvoja postratnog turizma se suočavamo sa predrasudama vezanim za BiH s aspekta sigurnosti turista i puno napora i truda smo uložili da razbijemo te predrasude. Na našu sreću, kroz našu zemlju su prošli milioni stranih turista koji nisu imali primjedbe ni na jedan segment u turističkoj ponudi“, kazala je ona.

Loše infrastrukture nisu stereotipi, već realnost na kojoj treba raditi, kaže Barašin

Prema njenim riječima, turisti koji posjećuju BiH su bezbjedni, ali je to pitanje ponovo postalo aktuelno zbog nestabilne političke situacije u zemlji u protekla dva mjeseca.

„Te scene su završile na naslovnim stranama svjetskih medija i negativan imidž BiH se ponovo vratio, dok su sportski i kulturni motivi gurnuti u stranu“, ocijenila je ona.

Slično misle i u najvećoj turističkoj organizaciji u Republici Srpskoj, gdje ocjenjuju kako ovakva zapažanja i savjeti pojedinih internet portala i ambasada sigurno odvraćaju dio turista od posjete BiH.

„Manji je broj onih turista koji na to reaguju, ali jasno je da nam to nanosi štetu. Generalno gledano, BiH sve više postaje izazov za turiste i ta upozorenja ne ruše u tolikoj mjeri ugled zemlje kao neistražene turističke destinacije“, smatra Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke.

Međutim, kako dodaje, savjeti po pitanju loše infrastrukture nisu stereotipi već realnost na kojoj treba raditi s obzirom na to da je ona jedan od faktora koji bitno utiču na dolazak turista.

„Infrastruktura mora biti prioritet. Minska polja su takođe problem, ali mi nastojimo da im objasnimo kako, u stvari, opasnosti nema ukoliko se poštuju vodiči i obilježeni pravci kretanja“, kazao je on, dodajući kako je marketing, posjeta sajmovima i dovođenje stranih tur-operatera u zemlju dobar način da se prikaže realna slika BiH kao turističke zemlje.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se