5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Odbrana generala Đukića zatražila novo suđenje

SARAJEVO – Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ukinuta presuda za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji 1995, danas je zatražila novo suđenje.

General Đukić na slobodi (1)Pred Apelacionim vijećem Suda BiH branioci su iznijeli primjedbe na vođenje cjelokupnog prvostepenog postupka, u kojem je general Đukić osuđen na 25 godina zatvora.

U tom kontekstu, odbrana je poseban naglasak stavila na lošu izradu i strukturu sudske odluke, a jedna od njih se odnosi na pitanja u dokaznom postupku, jer, prema mišljenju branioca Milorada Ivoševića, Sud BiH u prvostepenom postupku nije ništa dokazao ili je dokazao na pogrešan način i na osnovu pogrešno izvedenih dokaza, te na osnovu pretpostavki.

„Prema našem mišljenju, drugi nezakonit segment odnosi se na pitanje povrede člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Optuženom je u toku postupka apsolutno povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer nije dobio mogućnost da se upozna s dokazima koji su u toku“, izjavio je Ivošević novinarima po okončanju javne sjednice Vijeća.

Treće izuzetno važno pitanje na koje je odbrana iznijela žalbu odnosi se na komandnu i ličnu odgovornost optuženog, koja, prema mišljenju branilaca, ni u jednom segmentu nije dokazana.

„Činjenica je da je u Tuzli poginulo 71, a ranjeno više od 170 lica. Sve ostalo je neutemeljeno, neutvrđeno i nedokazano“, rekao je Ivošević.

On je istakao da je nalaz sudskog vještaka Berka Zečevića, koji je bio svjedok Tužilaštva BiH, loš i neutemeljen, te podsjetio da se ekspertize UNPROFOR-ovih i stručnjaka iz Beograda ne poklapaju sa Zečevićevim nalazima.

„To je vještak koji je u toku postupka mijenjao detalje i utvrđeno činjenično stanje, a da bi dobio navodne padne uglove projektila mijenjao je položaj lica mjesta. On je bio u funkciji Tužilaštva kako bi dokazalo ono što je Tužilaštvo namjeravalo“, dodao je Ivošević.

Za izjavu predsjedavajućeg Sudskog vijeća Dragomira Vukoja da će se današnja javna sjednica odnositi isključivo na izricanje visine kazne, Ivošević je rekao da se ovo pitanje ne može odvajati od prava na pravično suđenje.

„Ukoliko bi Sud tako postupio, to bi značilo da bježi od svoje odgovornosti da utvrdi materijalnu istinu“, istakao je Ivošević.

General Đukić smatra da je Apelaciono vijeće pokazalo određen stepen odgovornosti, jer je dozvolilo da se iznesu argumentovani navodi odbrane koji ne stoje u prvostepenoj presudi.

„Sada je zadatak na Apelacionom vijeću da to odmjeri i provjeri i da donese pravičnu odluku. Sud je instanca koja sudi po istini, ali u mom, kao i u mnogim drugim slučajevima, to se nije desilo“, rekao je Đukić.

Tužilaštvo BiH nije iznosilo žalbe, navodeći da ostaje kod ranije žalbe i svih podnesaka.

„Predlažem da se optuženom izrekne kazna u skladu sa zakonom“, rekao je tužilac Sead Đikić.

Ustavni sud BiH je zbog povrede Evropske konvencije, 23. januara usvojio Đukićevu apelaciju, ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i naložio mu da po hitnom postupku donese novu odluku.

Apelaciono vijeće Suda BiH će u zakonskom roku strankama i odbrani dostaviti pisane otpravke odluke.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se