18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obustava gradnje Južnog toka moguća kazna EU za Rusiju

BRISEL – Evropska unija je nadomak odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje gasovoda „Južni tok“, vrijednog 50 milijardi dolara, piše britanski „Telegraf“.

Južni tokTo je potez koji bi predstavljao prave sankcije Rusiji i ozbiljan korak EU da kazni Kremlj zbog Krima, rečeno je u razgovoru predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza s bugarskim političarima, koji je procurio u javnost, naveo je britanski dnevnik pozivajući se na pisanje bugarske štampe.

Barozo je, kako navodi „Telegraf“, upozorio Sofiju da ne staje na put Evropskoj uniji u njenom odgovoru na poteze Rusije u Ukrajini.

„Poručujemo Bugarskoj da pazi šta radi“, rekao je Barozo prema navodima iz bugarske štampe i dodao da u Bugarskoj „ima onih koji su agenti Rusije“, misleći na zvaničnike vladajuće Socijalističke stranke, koji su pokušali da o nastavku gradnje Južnog toka bilateralno pregovaraju s Moskvom, mimo Brisela, navodi britanski „Telegraf“.

List piše i da je Brisel do sada bio prilično povučen kada je riječ o projektu Južni tok, ali da, iako su po zvaničnoj verziji planovi još živi, Barozovi komentari iz razgovora s bugarskim političarima pokazuju da je on zapravo „politički mrtav“.

Profesor Alan Rajli sa „Siti univerziteta“ ocijenio je za „Telegraf“ da Južni tok „nema nikakvog smisla“, da njegov cilj nije snabdijevanje gasom, već podrivanje Ukrajine, kako bi kasnije Zapad uložio velike količine novca da bi istu tu Ukrajinu spasavao.

Gasovod Južni tok sada se gradi u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a njegov glavni dio trebalo bi da prolazi i kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se