9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

MOSKVI PREKIPILO: Kijev smjesta da povuče vojsku sa jugoistoka!

Odmah smirite situaciju i započnite pregovore umjesto što namjerno izvrćete dogovor iz Ženeve, navodi se u veoma oštrom saopštenju MIP Rusije

Rusija Moskva KremljMOSKVA – Vlasti u Kijevu moraju odmah da povuku svoje trupe iz jugoistočne Ukrajine i smire situaciju u regionu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, javlja Raša tudej.

Kijev mora da počne pregovore na nacionalnom nivou i prestane da pogrešno tumači dogovor iz Ženeve, navodi se u oštrom saopštenju zvanične Moksve.

Moskva je zaprepašćena kako Kijev i Vašington namerno izvrću dogovor koji su četiri strane (Rusija, SAD, EU i Ukrajina) postigle u Ženevi 17. aprila, ističe se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu MIP Rusije.

„Umjesto efikasnih mjera za sprovođenje tog sporazuma, u Kijevu i Vašingtonu nastavljaju da pričaju kako moraju da se razoružaju samo ukrajnski građani koji brane svoja prava na jugoistku Ukrajine“, piše u saopštenju.

Osim toga, zapadne sile „zatvaraju oči na to što militantne desničarske snage, posebno ‘Desni sektor’, nastavljaju sa provokativnim akcijama kako u Kijevu tako i u drugim gradovima na jugu i istoku zemlje“, navodi se u saopštenju. Zbog toga su ljudi već izginuli 20. aprila“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Rusija i dalje vjeruje da su zapadni partneri iskreni u proklamovanoj posvećenosti mirovnom rješavanju krize u Ukrajini. Međutim, činjenice govore suprotno, dodaje se.

Kijev nije napravio korak ka uspostavljanju dijaloga sa regionima u kojima se građani bune protiv ukrajinske vlade, a zvaničnici SAD očigledno su odlučili da ne obeshrabruju ukrajinsku političku garnituru, koja je na vlast došla pučem, u njihovim čvrstorukaškim ambicijama, piše u saopštenju MIP Rusije.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se