18.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Maloljetnice porijeklom iz BiH na sirijskom ratištu

Austrijska i turska policija tragaju za Sabinom Selimović (15) i Samrom Kešinović (16), austrijskim državljankama porijekom iz BiH, koje su, kako se sumnja, otišle da ratuju u Siriji.

Žene u džihaduSabina i Samra su sa roditeljima živjele u Beču, a u četvrtak, 10. aprila, odletjele su sa bečkog aerodroma u turski grad Adanu, odakle su, kako se sumnja, otišle u Siriji.

Očevi nestalih djevojčica Sabit Selimović, porijeklom iz okoline Zvornika, i Hasib Kešinović iz Brčkog, izjavili su za sarajavsku šatampu da su one porodicama ostavile pisma u kojima su potvrdile da su otišle u Siriju da se bore za islam.

Prema Selimovićevim riječima, njegova kćerka je u pismu koje je pronađeno u njenim knjigama napisala:

„Otišle smo na pravi put. Idemo se boriti za islam. Vidimo se u dženetu, tamo je lijepo, tamo je vječni svijet!“

Kešinović ističe da je sve tako organizovano da su oni koji su ih nagovorili da odu u Siriju potrudili da niko ništa ne sazna. Samrini roditelji otkrili su da je ona prije nekoliko dana otvorila lažni „Fejsbuk“ profil pod imenom Safija Al Gariba.

Prema riječima Samrinog rođaka, svi prijatelji na tom profilu imaju arapska imena i dominiraju fotografije na kojima su oni sa oružjem. On navodi da u kontaktu sa Samrom jedan od njih je upozorava da se brzo odluče na odlazak i da paze da njih ne dovedu u opasnost.

Prema njegovim riječima, o svemu je obaviještena austrijska policija. Prema navodima, obje porodice sinoć su dobile nezvanične informacije da su djevojčice prešle tursko-sirijsku granicu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se