-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Lavrov: Operacije ukrajinske vojske su krvavi zločin

MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas operacije ukrajinske vojske u istočnom dijelu Ukrajine, nazivajući ih „krvavim zločinom“.

Sergej LavrovLavrov je na susretu sa mladim diplomatama u Moskvi rekao da će privremene ukrajinske vlasti odgovarati pred licem pravde zbog toga što vode rat protiv sopstvenog stanovništva, javio je Rojters.

„Oni (Kijev) vode rat protiv sopstvenog naroda. To je krvavi zločin i oni koji su primorali armiju da to učini će, siguran sam, za to platiti i suočiti se sa pravdom“, dodao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, optužio Vašington da dodatnim zahtjevima od Moskve odstupa od međunarodnog sporazuma u vezi sa Ukrajinskom krizom postignutog u Ženevi.

„Rusija će odlučno doprinjeti deeskalaciji konflikta u skladu sa kompromisnim pristupom dogovorenim u Ženevi…ne možemo imati zahtjeve samo jedne strane“, rekao je Lavrov.

Čurkin: Rusija želi deeskalaciju sukoba u Ukrajini

Ako se situacija na jugoistoku Ukrajine pogorša Rusija „će se sjetiti“ dozvole o slanju oružanih snaga u tu zemlju koju je Savjet Federacije dao Putinu.

To je izjavio ambasador Rusije u UN-u Vitalij Čurkin, dodajući da to nije scenario kom Rusija teži.

„Ključni zadatak sada je deeskalacija konflikta“, rekao je Čurkin za TV kanal „Rusija 1“.

Čurkin je rekao da je pozvao generalnog sekratara UN-a Ban Ki Muna kome je predložio da javno osudi vojnu operaciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine.

„Objasnio sam da je neophodno vratiti se implementaciji (zajedničke) izjave iz Ženeve od 17. aprila“, rekao je Čurkin.

Čurkin je rekao da se Rusija ne osjeća izolovanom u UN-u zbog situacije u Ukrajini.

On je istakao da je Savjet bezbjednosti UN-a podijeljeno i da je nemoguće očekivati ozbiljne akcije od tog tijela u pogledu rješenja konflikta na jugoistoku Ukrajine, odgovarajući na pitanje o mogućnosti slanja mirovne misije UN-a u tu državu, prenosi B92.

Kina nije za sankcije

Kina definitivno neće podržati ekonomske sankcije protiv Rusije, izjavio ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

„Rusija je strateški partner Kine. Rusija i Kina su dvije velike države koje nisu spremne da pristanu na ono što Zapad diktira u međunarodnoj areni“, rekao je Čurkin u emisiji televizije „Rusija 1“.

On je dodao da „Kina definitivno neće podržati ništa što je na bilo koji način upereno protiv Rusije“, prenio je Itar-tas.

Zapadne države uvele su određene sankcije protiv pojedinih ruskih i krimskih zvaničnika poslije pripajanja Krima Rusiji prošlog mjeseca, a Moskva je uzvratila sličnim mjerama.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se