15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Komandant NATO Filip Bridlav: Očekujemo da ruska armija udari svakog trenutka!

Prema procijeni Filipa Bridlava, Rusi bi mogli da krenu s Krima prema Odesi, a onda moguće i dalje na jugozapad, do Pridnjestrovlja, otcjepljenog dijela Moldavije.

Filip BridlavRusija ima snage spremne na granici i može izvršiti invaziju na Ukrajinu u sledećih tri do pet dana – izjavio je novi komandant NATO-a, Filip Bridlav koji je situaciju na rusko-ukrajinskoj granici ocjenjuje kao „vrlo zabrinjavajućom“.

Komadant je istakao da NATO alijansa očekuje da ruska armija udari svakog trenutka.

– To je jako osposobljena i jako spremna vojska – rekao je Bridlav The Wall Street Journal. – Mislimo da je ruska vojska spremna za pokret.

Prema procijeni Filipa Bridlava, Rusi bi mogli da krenu s Krima prema Odesi, a onda moguće i dalje na jugozapad, do Pridnjestrovlja, otcjepljenog dela Moldavije, tako da bi se ruske snage mogle približiti članici Rumuniji koja je članica NATO-a.

– Moramo da razmotrimo koliko je NATO savez spreman za vanredno stanje i vanredna pravila – rekao je komandant. – Alijansa je suspendovala svaku saradnju sa Moskvom zbog aneksije Krima, a Rusija na to kaže kako NATO oživljava „hladnoratovski rječnik“. Ipak, mi smo odlučili da se naše trupe u Ukrajini pojave na ljeto.

Kandidat za ukrajinskog predsjednika Petro Porošenko, je u intervjuu za njemački „Bild“ rekao da ne misli da će se invazija dogoditi uskoro, ali da će opasnost od ruskog napada trajati i dalje.

(Večernje novosti)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se