9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Јasenovac: Srpsko ćutanje dovelo do licitacije brojem žrtava

Za pravi popis srpskih žrtava trebalo bi koristiti metode „Јad Vašema“… Ustašama i komunistima nije odgovaralo da se znaju pravi podaci o zločinu

Logor Jasenovac„Nije sastavljen spisak stratišta, odnosno atlas genocida“, kaže vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić i ocjenjuje da on nikada i neće biti urađen.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtva genocida Veljko Marić ističe da ni ustašama ni komunističkim vlastima nije odgovaralo da se utvrdi tačan broj žrtava u koncentracionom logoru „Јasenovac“, kao i da srpska politička elita snosi višedecenijsku odgovornost za neorganizovanost u pogledu popisa srpskih žrtava u NDH i Јasenovcu.

„Ustašama u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bilo je stalo do toga da u svojoj državi riješe srpsko pitanje po ideji doglavnika Mila Budaka, iskazanoj 31. maja 1941. godine na jednom zboru kod Gospića: trećinu pobiti, trećinu prekrstiti, a trećinu proterati u Srbiju. Ta država je u tom smislu formirala sistem koncentracionih logora, od kojih je onaj kod Gospića i na Velebitu predstavljao putokaz. Kada su italijanski oficiri vidjeli to zlo, logor „Јadovno“ je zatvoren. Ustaše su sredinom avgusta „otvorile“ novi kompleks kod Јasenovca i on je „radio“ sve do 22. aprila 1945″, kaže Marić.

„Iza ustaša, dodaje on, nije ostalo mnogo dokumentacije o logorima, pa tako nema osnovne arhivske građe za istraživanje broja zatočenika i stradalnika. Ni komunističkoj vlasti nije išlo u prilog da raščisti činjenice – kako o zločincima, tako ni o žrtvama, jer bi to urušilo pobedu u ratu i sprečilo novu politiku „bratstva i jedinstva“.

Osim bezbroj izrečenih tvrdnji o „broju“ ubijenih, taj podatak je nemoguće utvrditi zbog više razloga.
U međuvremenu Muzej žrtava genocida podnio je nadležnom ministarstvu prijedlog Zakona o Memorijalnom kompleksu „Staro Sajmište“, smatrajući da tu treba napraviti srpski „Јad Vašem“, koji bi činili Muzej, Arhiv, Biblioteka, Institut za istraživanje genocida. Poznajući političke prilike u Srbiji, bojim se da će se ovaj posao pokrenuti u doglednoj budućnosti.

Taj kompleks bi mogao da ima prvenstvo, jer je u matici srpskog naroda, to jest u Srbiji…
„Uostalom, paradigma je sledeći slučaj: na otvaranju spomenika u Јasenovcu 1966. godine Stevo Krajačić (narodni heroj i u to doba predsjednik Sabora SR Hrvatske) kazao je Srbima da su sposobni samo kao svinjari, zaključivši da su ih – malo pobili. Na te reči nijedan srpski političar nije reagovao!, zaključuje Marić.

(RTRS)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se