7.4 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Holandski naučnici otkrili tajnu smrti?

Obično se kaže da ništa u životu nije izvjesno kao smrt, ali nedavno otkriće holandskih naučnika moglo bi tu izreku da dovede u pitanje.

SmrtZahvaljujući razvoju medicine, ljudi žive znatno duže, i premda nam nauka još uvijek ne može obećati vječnost, postoje istraživanja koja pokušavaju da odgonetnu koji procesi u organizmu uzrokuju starenje, trošenje tkiva i organa, te kako još više odložiti umiranje.

Analiza krvi svojevremeno najstarije žene svijeta – Holanđanke Hendrikje van Andel-Shiper, koja je preminula u 115. godini, pruža moguće odgovore. Hendrikje je umrla 2005.

Čak i u dubokoj starosti bila je zdrava i duhom i tijelom. Razlog njene smrti dosad je bio nepoznat, s ozbirom da su svi njeni nalazi bili gotovo savršeni. Kada je imala „svega“ 85 godina, ona je zavještala svoje tijelo nauci, uz uslov da svi rezultati budu javno objavljeni.

Tada svakako nije ni slutila kakav će poklon dati genetičarima. Više od trideset godina kasnije, odluka ove žilave bakice omogućila je istraživačima da prouče njene „super gene“.

Oni su nedavno analizirali njenu krv i druga tkiva u nastojanju da utvrde kako je starost uticala na njih. Rezultati su pokazali da životni vijek u krajnjoj liniji zavisi od sposobnosti matičnih ćelija da nastave svakodnevni proces obnavljanja tkiva.

Kada u određenom trenutku one same dosegnu granice svog života i počnu da odumiru, vitalni organi i ćelije poput krvnih prestanu da se obnavljaju.

Uzorak Hendrikjine krvi pokazao je da su na kraju staričinog života opstale svega dvije aktivne matične ćelije koje su održavale nivo bijelih krvnih zrnaca, što znači da su gotovo sve matične ćelije krvi s kojima se rodila do tada odumrle.

„Pomislila sam: to je nemoguće. Samo dvije aktivne matične ćelije? Bila sam ubjeđena da je posredi greška“, rekla je vođa istraživanja Hene Hostege sa VU Medicinskog centra u Amsterdamu, čija je studija objavljena u časopisu Genome Research.

Naime, kada se rodi, čovjek ima oko 1.300 aktivnih matičnih ćelija u krvi koje se neprestano djele i tako regenerišu krv. „Da li to znači da postoji granica u deobi matičnih ćelija, a samim tim i granica ljudskog života? Da li bi bilo moguće produžiti obnavljanje zalihama koje bismo izdvojili u ranijem razdoblju života?“, upitala se ona.

Osim navedene, holandski naučnici otkrili su još jednu potvrdu da u organizmu dolazi do zamora matičnih ćelija. Pokazalo se da su se telomeri, zaštitni vrhovi hromozoma matičnih ćelija Hendrikjine krvi znatno istrošili.

Telomeri, se naime, skraćuju tokom života, prilikom svake diobe ćelija. Kada postanu previše kratki, dioba ćelija više nije moguća i ćelija odumire.

Smatra se da se telomeri ponašaju poput nekakvog biološkog sata koji određuje trenutak smrti matičnih ćelija. Analize su otkrile još jednu fascinantnu činjenicu – da su sve mutacije u krvnim ćelijama stogodišnjakinje bile bezazlene.

Odsutnost opasnih mutacija koje bi mogle izazvati bolesti, uključujući rak, znači da je imala izuzetno dobar „sistem“ popravke ili uništavanja problematičnih ćelija.

Naučnici smatraju da istraživanje otvara mogućnost podmlađivanja tijela injekcijama matičnih ćelija izdvojenih i sačuvanih u ranoj fazi života. Ipak, još uvijek smo daleko od tih manipulacija. Osim toga, iako krv ima dominantnu ulogu u produženju životnog vijeka, ne treba zaboraviti da je otkazivanje organa najčešći uzrok smrti.

(TANJUG)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se