9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Donesen Program korišćenja budžetskih sredstava Opštine Zvornik u poljoprivredi

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Zvornik donesen je Program korišćenja budžetskih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u opštini Zvornik. Kao i prethodnih sedam godina, koliko se donosi ovaj Program, osnovni cilj je da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima u stvaranju većeg bruto proizvoda.

Žetva pšenice žitarice poljoprivreda

Programom je planirano da iz opštinskog budžeta u 2014. godine bude izdvojeno 200.000 KM i to kroz podsticaje u stočarstvu, voćarstvu, povrtlarstvu, pčelarstvu, kao i kroz podršku ruralnom razvoju.

Planiran je podsticaj za tov junadi po jednom komadu u visini 100 KM, s tim da najmanji broj u tovu bude 4 grla. Za muzne krave godišnji podsticaj je 150 KM, a najmanji broj grla je 3 i takođe poljoprivrednik mora imati ugovor sa otkupljivačem o prodaji mlijeka. Planiran je i podsticaj od 200 KM po jednom grlu uzgojenih priplodnih junica, kao i podsticaj za tov svinja od 20 KM po jedno grlu gdje najmanji broj u tovu treba da bude 30 komada.

Za nove zasade jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća podsticaj će biti 4 KM po sadnici, uz minimalan broj sadnica od 100 komada, dok će podsticaj za jagodičasto voće biti 300 KM po jednom dunumu.

Za 50 najvećih proizvođača krastavca kornišona podsticaj će biti po 200 KM.

Iz ovih sredstava planirano je i izdvajanje za samozapošljavanje u poljoprivredi kroz davanje novčanog podsticaja proizvođačima koji osnuju poljoprivrednu preduzetničku radnju i uplaćuju sebi doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, od čega bi Opština plaćala 50 odsto. Visina podsticaja po jednom korisniku je 1.500 KM.

Programom je planirana i novčana podrška za izgradnju poljoprivrednih objekata kroz vraćanje taksi koje poljoprivrednik plaća opštini i gdje je maksimalan iznos po korisniku 1.000 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se