23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Odluka o prebivalištu će biti provedena

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da odluka Vlade Srpske o prebivalištu ne ugrožava vitalne interese bošnjačkog naroda, te da niko ne treba da sumnja da će biti provedena.

Odluka o prebivaliuštu SNSDDodik je ponovio da su bilo kakva eventualna nametanja od visokog predstavnika u BiH po pitanju ove odluke neprihvatljiva i da neće biti objavljena u „Službenom glasniku“.

Predsjednik Srpske je naglasio da u ovim uslovima gotovo da i nema potrebe za donošenjem bilo kakvog zakona o prebivalištu na nivou BiH, te da u Domu naroda parlamenta BiH mogu da sa njegovim donošenjem odugovlače koliko god hoće.

„Јasno smo poručili da ovu situaciju u vezi s prebivalištem nećemo tolerisati i predložili po hitnoj proceduri zakon na nivou Republike Srpske. Međutim, činjenica je da bi neko u Sarajevu mogao, nakon usvajanja zakona, da pokrene ustavno pitanje i tada bi to bilo u nadležnosti visokog predstavnika“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik bi zakon, vjerovatno, zabranio dok se ne donese odluka Ustavnog suda BiH. „A otići na Ustavni sud BiH je kao da idete na gubilište, jer tamo imate tri sudije stranca i dva Bošnjaka, koji uvijek donesu odluku kako dogovore sa OHR-om. Zato smo donijeli odluku koja ima iste elemente kao i zakon i koja je provodiva“, pojasnio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je zakon o prebivalištu na nivou BiH donesen za vrijeme Vlade Mladena Ivanića 2002. godine.

„Vlada, koju su činili SDS i PDP, prihvatila je da se ta nadležnost prenese na nivo BiH, govoreći da zakon neće biti moguće mijenjati. Mi smo vjerovali da je to moguće i u prethodnih sedam godina pokušavamo da ga mijenjamo“, istakao je predsjednik Srpske.

On je napomenuo da je jedan pokušaj promjena propao prije dvije-tri godine u Savjetu ministara BiH, da bi sada Dom naroda blokirao zakon koji je rađen u dogovoru sa EU i koji je prošao konsultacije radnih grupa, Savjet ministara i Predstavnički dom parlamenta BiH.

Predsjednik Srpske je istakao da o ispravnosti tog zakona govori i podatak da su Bošnjaci upućivali pitanje zaštite vitalnog interesa Ustavnom sudu BiH, koji je odgvorio da prijedlog zakona ne ugrožava interese bošnjačkog naroda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se