23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Davidi i ambasadori iz Evropske unije razgovarali sa načelnikom opštine Zvornik

Zamjenik šefa Delegacije Evropske Unije (EU) u BiH Renco Davidi i ambasadori Hrvatske i Švedske u posjeti Opštini Zvornik

Posjeta zamjenika šefa delegacije EU Zvorniku (2)ZVORNIK – Zamjenik šefa Delegacije Evropske Unije (EU) u BiH Renco Davidi i hrvatski i švedski ambasador posjetili su danas zvorničku Opštinu gdje su razgovarali sa zvaničnicima. To prilikom Davidi je rekao da i u ovoj opštini, kao i u drugim u bh. opštinama postoji veća spremnost da se odgovori na potrebe građana.

-I u Zvorniku, kao i u drugim opštinama jako mi je zanimljivo primijetiti da se čini da su lokalne samouprave mnogo više spremnije zadovoljiti i odgovoriti na potrebe građana – rekao je Davidi nakon sastanka sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem sa kojim je razgovarao o nizu različitih pitanja koja se tiču zvorničke opštine.

Današnja posjeta Zvorniku jedna u nizu posjeta koje obavljaju u opštinama širom BiH kako bi se bolje upoznali sa lokalnom stvarnošću i situacijom na terenu. Zamjenik šefa delegacije EU u BiH je podsjetio da saradnja EU i opštine Zvornik postoji od ranije kroz različite primjere.

Posjeta zamjenika šefa delegacije EU Zvorniku (1)-Imamo saradnju koja se odvija u okviru programa prekogranične saradnje koji su podržani sredstvima EU, takođe projekte i programe koji su infrastrukturalne prirode i koji su podržane sredstvima Evropske investicione banke. Potom sredstva u okviru IPA programa koja su već korišćena i biće nastavljena da se koriste i u narednom periodu u oblasti životne sredine, dakle saradnje je već itekako prisutna – napomenuo je Davidi.

Stevanović je rekao da su tokom sastanka Davidiju i ambasadorima izložili koje probleme i potencijale Zvornik ima u cilju predstavljanja Zvornika kao grada koji želi da se približi Evropskoj Uniji, koji želi da dozove potencijalne investitore iz EU i kao neko ko želi da bude dio Evrope i Evropske Unije.

-Zvornik nudi ono što mu je dala geografija, dakle položaj, željezničku prugu, od infrastrukture naša komparativna prednost u odnosu na okruženje je i gas koji takođe imamo. Nudimo kvalifikovanu radnu snagu, jer Zvornik ima tradiciju industrijskog grada i takav je i danas, nudimo povoljno zemljišta u industrijskim zonama koje je opština za tu namjenu kupila i kupujemo još uvijek. Spremni smo da svakome ko želi da ulaže u Zvornik omogućimo da bez ikakvih administrativnih barijera uđe u svoj biznis i razvija ga na našim prostorima – poručio je Stevanović.

Posjeta zamjenika šefa delegacije EU Zvorniku (3)On je podsjetio i na projekat koji je u završnoj fazi i koji se realizuje sa Švedskom Vladom, te da će Zvornik u okviru ovog programa dobiti kamion za odvoz čvrstog otpada i kontejnere, i prvi put početi selektivno prikupljanje otpada.

Pored Davidija u delegaciji su bili i ambasadori Švedske i Hrvatske u BiH Frederik Šiler i Ivan del Vekio koji se nisu obratili medijima.

Sastanku su prisustvovali i zmjenik načelnika opštine Zvornik, Danijel Dragičvić, šef kabineta načelnika Dušica Savić, savjetnik načelnika opštine za mlade, NVO i sport Ognjen Pavlović, načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović i šef službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju Mila Knežević.

Nakon sastanka u Zvorniku najavljeno je da će se diplomate EU sastati i sa predstavnicima bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i studentima Fakulteta tehničkih nauka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se