15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dačić: Lokalne samouprave da budu ažurnije

Sjednica Štaba za vanredne situacije (Foto: SRNA)BEOGRAD – Štab za vanredne situacije u Srbiji zatražio je danas poštovanje Zakona o vanrednim situacijama na terenu i zadužio Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije da pojača mjere odbrane od poplava.

Premijer Ivica Dačić, na vanrednoj sjednici Štaba povodom iznenadnih poplava na teritoriji Srbije, poručio je da lokalne samouprave pogođene poplavama moraju biti ažurnije i koordinirati rad sa republičkim organima.

Dačić je istakao da se mora poštovati Zakon o vanrednim situacijama, objasnivši da to znači da lokalne samouprave ne treba da čekaju pomoć iz Beograda, već da djeluju sopstvenim sredstvima.

On je izrazio nezadovoljstvo što se ponavljaju situacije o ugroženim područjima od poplave iz 2011. godine, gdje su potpuno ista područja ponovo ugrožena, što, kako je istakao, rječito govori o nebrizi lokalne samouprave o stanju zaštite vodotokova na svom području.

Sa Dačićevom ocjenom da je to nedopustivo saglasili su se i ministri odbrane Nebojša Rodić i građevinarstva Velimir Ilić.

„Ukoliko se desi da Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije nema dovoljno tehničkih sredstava za otklanjanje posledica nepogoda, mora se uvesti radna obaveza po zakonu i angažovati ljudstvo i tehnika iz lokalnih preduzeća, jer je reč vanrednom stanju“, rekao je Dačić na sjednici Štaba otvorenoj za javnost.

On je zatražio da Republički hidrometeorološki zavod Srbije na vrijeme upozori Štab za vanredne situacije o potencijalno jakim padavinama i drugim vremenskim nepogodama.

Dačić je zatražio i veću kooperativnost i koordinaciju javnog preduzeća „Srbijavode“ i Direkcije za vode u rješavanju problema na terenu.

Premijer Srbije zadužio je generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića da sačini plan koji će ministri biti zaduženi za rješavanje problema na terenu i da napravi prijedlog za obezbjeđenje sredstava za sanaciju štete od poplava.

Vanredna situacija u 11 opština

Vanredna situacija proglašena je u 11 opština širom Srbije zbog poplava i vodenih bujica koje ugrožavaju kuće i imanja, a evakuisano je 440 ljudi.

Među opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija su Prokuplje, Kuršumlija, Doljevac, Žitorađa, Lučani, Požega, Zaječar i Medveđa.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na sjednici Štaba za vanredne situacije da pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i drugi organi vlasti moraju da pojačaju aktivnosti kako bi bila spriječena veća šteta i zaštićeni ljudski životi.

Ministar energetike Zorana Mihajlović rekla je na sjednici da je zbog poplava bez struje oko 400 domaćinstava.

Na sjednici je rečeno i da, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna dva dana neće biti padavina, ali se kiša ponovo očekuje od srijede.

U toku protekle noći porastao je vodostaj rijeke Toplice na području opštine Doljevac, poplavljeno je više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 30 kuća, a samo u toku noći spaseno je 60 ljudi.

Poplavni talas koji je krenuo od Kuršumlije, Prokuplja i Žitorađe, stigao je do Doljevca, protutnjao je ovom opštinom i nastavio dalje ka Južnoj Moravi. Voda nije za piće, pa su obezbijeđene cisterne.

Zahvaljujući Žandarmeriji i vatrogasno-spasilačkoj brigadi sačuvan je gerontološki dom u kome je smješteno 70 invalidnih lica. Evakuisani su korisnici staračkog doma iz prizemlja na posljednji sprat.

Crveni krst Srbije saopštio je da je uputio pomoć stanovništvu koje je postradalo od poplava u Kuršumliji, Doljevcu i Prokuplju.

Pomoć se sastoji od 180 paketa hrane, 120 dušeka, 250 ćebadi, 180 higijenskih porodičnih paketa, 15 kreveta i 50 pari gumenih čizama.

Crveni krst je uputio i 16 rezervoara za snabdijevanje građana vodom za piće i 10 sušilica za zidove.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se