18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Da li znate zašto vas pas naginje glavom?

Zvuči vam poznato scena u kojoj kada nešto kažete psu ili zazvoni telefon ili se pojavi bilo kakav zvuk, on nakrene glavu u jednu stranu? Većina vlasnika pasa često prisustvuje ovakvim situacijama, a evo zašto oni to rade

PasPremda ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, postoje određene teorije, ali se i one razlikuju od psa do psa. Neki reaguju na određene riječi i prepoznaju ih. Mnogi psi naginju glavu kada pomisle da su čuli neku riječ posle koje obično slijedi nagrada.

Ukoliko ste izgovorili riječi kao što su šetnja, hrana, ili vožnja kolima, vaš pas će najvjerovatnije nakrenuti glavu, predviđajući situaciju.

Drugo objašnjenje je povezano sa njihovim sluhom. Naime, njihove uši se pomjeraju kako bi lakše odredili odakle dolazi zvuk. Ponekad, i mala promjena pozicije glave može psima omogućiti više informacija koje će im pomoći da lociraju koliko je daleko izvor zvuka.

Naginjanje glave može biti i naučeno ponašanje. Kada se vlasnik “istopi” svaki put kada ga vidi da to radi, pas će je ponavljati kako bi dobio neku nagradu.

Iako je uglavnom veoma slatko i neodoljivo, važno je da primjetite bilo kakvo neobično ponašanje. Stalno naginjanje glave na određenu stranu, ukoliko nije izazvano nikakvim zvukom, može biti znak infekcije uha, bolesti mozga ili drugih zdravstvenih problema.

Za sva pitanja se obavezno konsultujte sa veterinarom.

(Blog.vetdepot.com)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se