SvijetVIJESTI

Bosanske tinejdžerke koje su pobjegle u džihad najavile udaju u Siriji

Dvije maloljetne Bosanke iz Beča, Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su prije nedelju dana pobjegle iz porodičnog doma da bi otišle u džihad u Siriji, najavile su preko interneta da će se uskoro udati.

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16)One kažu da udajom njihov položaj na frontu u “svetom ratu” dobija na značaju, prenose austrijski mediji.

Prema glasinama koje kruže, djevojke, koje su se avionom preko Turske uputile u Siriju, navodno su već tamo stigle. Za njima traga Interpol.

Učenice iz Beča dobile su buduće supružnike kako bi mogle “slobodno” da se kreću u Siriji, a to je prema islamskom zakonu dozvoljeno ženama samo u korist “svetog rata”.

Inače sada je gotovo sigurno da su djevojke bosanskog porijekla prije napuštanja Austrije redovno pohađale nastavu u radikalnoj džamiji “Altun Alem” u drugom bečkom okrugu, prenosi Tanjug.

Sabina Selimović
Sabina Selimović

Ova džamija je centar okupljanja salafista koji propagiraju ekstremističko, nasiljem prožeto, tumačenje islama.

U “Altin Alem” džamiji, u oktobru su se okupili poznati zagovornici džihada iz Njemačke i organizovali prikupljanje novca za borce u Siriji.

Među radikalnim muslimanima u Austriji ima puno onih porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Tako je i raniji poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata ukazivao da problem sa vehabijama u Bosni nije u toj zemlji, nego u Beču, odakle se vehabije regrutuju i finansiraju i da je “jabuka razdora muslimanima u Bosni” poslata iz tog grada.

Samra Kešinović
Samra Kešinović

U izvještajima Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji u više navrata je bosanska dijaspora u toj zemlji pominjana u vezi postojanja grupacija koje pripadaju “neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma”.

Austrijske vlasti su utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije, kao i čečenske, od kojih je iz Austrije najviše otišlo u rat u Siriju.

(TANJUG)

Tagovi
Back to top button
Close
Close