18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Arhelozi pronašli tunel ispod Drine koji spaja Đurđevgrad i podzemni grad u Malom Zvorniku (foto)

Arheološki institut iz Podgorice tragajući za ostacima iz Turskog perioda, na zvorničkoj tvrđavi Đurđevgrad pronašao je sistem tunela i lavirint koji vodi ispod rijeke Drine do podzemnog grada u Malom Zvorniku

KatakombaVijest iz naslova i najave je zapravo prvo aprilska šala, danas je 1. april – Dan šale.

Istorijat ovog dana nije sasvim poznat, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni narodni praznik pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao Dan svih luda, što je bilo opštenarodno veselje.

Postoje mišljenja da korijeni tog praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje gregorijanskog kalendara kada je izraz „aprilska luda“ pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, julijanskog kalendara.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu Danom svih glupaka.

Upravo je engleski Bi-Bi-Si „odgovoran“ za izazivanje jedne od najmasovnijih prvoaprilskih šala u svijetu. Naime, 1957. godine, u emisiji Panorama, emitovanoj 1. aprila, prikazana je reportaža o porodici iz Ticina u Švajcarskoj koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete. U centru pažnje reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledaoci su nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima ovu televizijsku mrežu. Željeli su znati gdje mogu da nabave špageti-stablo.

Prvi april 1. april - Dan šale

Holandska državna televizija je 1955. godine izvijestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti ljubitelji umjetnosti zvali su urednike ove televizije zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. godine objavila gledaocima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore, pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što prije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se