18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Alumina: Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor

ZVORNIK – U zvorničkoj Kompaniji „Alumina“ danas je održan sastanak sindikalnog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva sa menadžmentom kompanije.

Alumina Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor (1)Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS koji je prisustvovao sastanku rekao j da je skoro potpuno usaglašen pojedinačni kolektivni ugovor koji obezbjeđuje potpun legitimitet i socijalni dijalog sindikata sa poslodavcem, a sve sa ciljem da se radnička prava rješavaju u skladu sa zakonom i opštim granskim kolektivnim ugovorom.

– Moram da konstatujem da smo mi pojedinačni kolektivni ugovor usaglasili u 99 odsto stavova, a ostalo je da u narednih nekoliko dana delegacija sindikalnog odbora sa stručnim službama i predstavnicima menadžmenta dogovori i usaglasi i ono što je ostalo kao sporno – rekao je Peulić.

Alumina Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovor (2)On je dodao da je predsjednik Sidnikalne organizacije „Alumine“ Radenko Smiljanić zadužen da sa direktorom preduzeća potpiše kolektivni ugovor koji je osnovni dokument koji će garantovati prava zaposlenih radnika po osnovu rada i iz rada.

Peulić je istakao i da je zadovovoljan informacijama o radu „Alumine“ koje je prezentovao predsjednik upravnog odbora ove Kompanije Mile Matić.

– Matić je izuzetno korektan čovjek i u svakom razgovoru on informiše sindikalni odbor i nas ostale kakvo je trenutno stanje u preduzeću i kakva je budućnost. Zadovoljan sam onim što smo čuli, jer se vidi da je menadžment preduzeća posvećen cjelokupnoj situaciji, da obezbijedi pune kapacitete proizvodnje sa jedne strane, a samim time obezbjeđuju se i redovne plate i druga primanja. Ono što me posebno kao čovjeka raduje je što od momenta otvaranja stečaja nad „Biračem“ do sada svi zaposelni radnici primaju redovno plate i vrše se uplate obaveza na plate, jer je to rijetkost u ovakvom jednom sistemu kakav je „Birač“. Ovo je stabilan privredni kolektiv i mi u granskom sindikatu smo prezadovoljni da jedan ovakav subjekt posluje – naglasio je Peulić.

Alumina Uskoro novi pojedinačni kolektivni ugovorOn je dodao i da će nastojati, kao i do sada, kod Vlade RS da se ubrza proces i da se radnicima koji su stekli uslove za penziju u fabrici Birač u stečaju što prije poveže staž kako bi otišli u zasluženu penziju.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić istakao je opredijeljenost menadžmenta da Pojedinačni kolektivni ugovor, usaglašen od obje strane, kao socijalnih partnera, treba da bude prilagođen trenutku življenja i procesima koji će se desiti u ovoj kompaniji.

Današnjem sastanku u kompaniji „Alumina“, prisustvovala je i Milena Vimić, izvršni sekretar Saveza sindikata za regiju Birač.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se