8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Žandarmerija – nova snaga MUP-a Srpske

Svečanim postrojavanjem u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, zvanično će biti predstavljena Јedinice žandarmerije, nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Јedinica je formirana radi unaprijeđenja bezbjednosti Republike Srpske, njenih građana i imovine.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Žandarmerija, je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

I ideja o rezervnom sastavu i odluka o Žandarmeriji naišle su na kritike u Federaciji BiH.

Promociji prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum, kao i zvaničnici Srpske predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

RTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se