8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Vučić: Zemlje regiona biće više poštovane, ako istupaju kao blok

BEOGRAD/NJUJORK – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegova inicijativa tješnje ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu ili stvaranja „Cefte plus, plus“ i jedinstvenog tržišta znači da je važno da zemlje regiona razumiju da imaju koristi da istupaju kao blok, jer će tako biti mnogo više poštovane u Evropi.

Vučić je rekao da nije pitanje o ujedinjavanju, jer uvijek kada se pominje ujedinjavanje onda neki počnu da govore o „srpskoj hegemoniji“.

On je za TV „Prva“ rekao, nakon završetka posjete NJujorku, gdje je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine UN, da će Srbija uskoro biti ekonomska mašina regiona, pa je zbog toga takva reakcija.

Prema njegovim riječima Višegradska grupa može da smijeni /evropske zvaničnike/ Fransa Timermansa i Manfreda Vebera kada god hoće, a evropski parlament može da ne prihvati predstavnika Mađarske za Evropsku komisiju, ali ne može da spriječi da bude iz te zemlje.

„NJihova snaga je ogromna, mnogo veća, a mi idemo po mrvice, napadajući onog drugog iz regiona, zadovoljavajući se time kako smo velikima nešto loše rekli o drugima. A veliki onda kažu da će uvek držati naš region posvađan da mogu da rade šta hoće i izvlače svo bogatstvo“, istakao je Vučić.

Vučić je pozvao na smanjenje operativnih troškova, da se oslobode granice za teretna vozila.

Prema njegovim riječima, neće biti lako ostvariti to, ali postoji njegov dogovor sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije.

„Idemo sa tom inicijativom za 15-tak dana, na sastanku u Srbiji. Verujem da je to važno. Onda ćemo da idemo u Severnu Makedoniju, Albaniju i da idemo da probamo da to izguramo. Potom ćemo probati da u to uvučemo i Prištinu i BiH, i to bi bilo nešto poput ‘CEFTA plus plus'“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi to značilo jačanje ekonomskih performansi zemalja regiona i predstavljanje jedinstvenog tržišta što bi vodilo ka dolasku mnogo više investitora i stvaranja povoljnije atmosfere za razvoj.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da je situacija Srbije vrlo teška, veoma komplikovana i složena, ali da u taktičkom smislu treba da Beograd gleda da pomjeri sve što može da bi napravio povoljniju poziciju za srpski narod i zemlju.

Vučić je, rezimirajući razgovore u NJujorku sa predstavnicima velikih sila o teritorijalnom integritetu, rekao da samo ruski šef diplomatije Sergej Lavrov govori o teritorijalnom integritetu Srbije, dok drugi kažu da Beograd narušava tuđi teritorijalni integritet.

„Taktička borba će se nastaviti, a strateški mogu da govorim tek kada bismo imali nekakav okvirni sporazum u glavi i to bi bila strateška odluka. Sve ostalo je taktičko pomeranje“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je još daleko od sporazuma Beograda i Prištine, i da je u pitanju „mozak ljudi“, odnosno kakve su želje i Srba i Albanaca.

„Da li možemo da razumemo šta nas čeka u budućnosti ili ne možemo da razumemo jedni druge, te da to nije pitanje meseci i godina. Sporazum može da bude za pet meseci, a može da bude i za 50 godina, a može da bude i nikada“, rekao je Vučić.

Upitan za prijem kod američkog predsjednika Donalda Trampa, Vučić je rekao da je bila zanimljivija večera koju je imao pred kraj posjete, ali sa koje ne može da otkriva detalje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se