18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vašington je znao da im mudžahedini iz BiH spremaju 11. septembar?

BEOGRAD – U misiji BiH u Njujorku vojne poslove „vodio“ je Abu Mali, iz „El mudžahedina“. Sarajevo je „zakopalo“ dosije, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju lista, iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN 2001. imao ambasadorski status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši komandant „Eh mudžahedina“ Abu Mali. Ove, ali i podatke da se sprema „nešto veliko“ u avgustu, samo nekoliko nedjelja uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Meri Endruz iz diplomatske misije SAD na Ist Riveru.

Tu priču za „Novosti“ otkriva Darko Trifunović, nekadašnji prvi sekretar misije BiH pri UN. Prisjećajući se da je Malija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866m na Menhetnu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović kaže da mu je za oko zapao njegov žuti bedž na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo ambasadori i najviši predstavnici zemalja članica.

„Na iskaznici tog čovjeka, očigledno arapskog porekla, pisalo je „BiH“ i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio sam ga za rever i pitao ko je.

Odmah je „šmugnuo“ niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege“, svjedoči Trifunović, danas ekspert u Institutu za nacionalnu i internacionalnu bezbjednost u Beogradu.

On kaže i da nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je bedž u UN izdat na ime Safet Ibid Ćatović nečija „namjerna greška“, s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika ambasadora za vojne poslove. Digla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno da su mu status mimo zvanične Misije, dali tadašnji ambasador BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Maliju, prema tvrdnjama Trifunovića, dobrim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije, sve učinilo da se „zakopa“. U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio da je „prvi bosanski mudžahedin“ u Nju Džersiju imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dvije nedjelje prije udara na Ameriku u Pensilvaniji organizovao „Džihad kamp“ za mlade.

„Nije slučajno što je jedan od tih aviona sa čuvenog leta ’93’, iz Nju Džersija pao u Pensilvaniji. ‘Boing 757’ se srušio u okrugu Samerset, nedaleko od tog ‘Džihad kampa'“, smatra Trifunović.

Prema bezbjednosnim izvještajima, mnogim članovima SDA uloga u ratu u BiH je zataškana.

Nusret Avdibegović, aktuelni banjalučki muftija, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu Armije BiH i englesku MI6. O ovom svjedoče i papiri koji se nalaze i u Haškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužilačkim brojem 03324344.

Avdibegović je bio lični prevodilac prvog mudžahedina koji se pojavio u BiH, šeika Mahmuda Abu Abdula Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi, pišu „Novosti“.

Inače, najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH, kako se ukazuje, spaljen je 2001. godine, ali je dio ostao u Tužilaštvu BiH, gdje se danas nalazi „zaveden pod ključem“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se