18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Održani treći „Drinski književni susreti“ (foto)

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras su održani treći „Drinski književni sureti“ na kojima su učestvovala 44 pisca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Na ovim susretima promovisan je i „Zbornik kratkih priča i pjesama“ u izdanju zvorničke izdavačke kuće „Asoglas izdavaštvo“.

Na konkurs „Asoglas izdavaštvo“, koji je objavljen u martu, pristiglo je 50 zbirki pjesama i 12 zbirki priča, a za zbornik nešto više od 300 književnih radova.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je novinarima da „Drinski književni susreti“ na kojima učestvuje više od 40 pisaca predstavljaju veliki doprinos za kulturu ovog grada i regiju.

– Udruženje književnika Republike Srpske pomagaće ove književne i pjesničke susrete – istakao je Bjelošević i naglasio da su susreti svake godine sve bolji i da dolaze značajniji pisci.

Bjelošević, kome je uručena Povelja za doprinos razvoja kulture Republike Srpske, zahvalio je organizatoru ovih susreta „ASoglasu“ i drugima koji su ocijenili da je njegov doprinos razvoju kuture značajan.

Recenzent „Zbornika krakih priča i pjesama“ Tode Nikoletić napisao je da „Drinski književni susreti“ u Zvorniku predstavljaju jedinstven prostor gdje poetska riječ osvaja kako ljubitelje poezije iz regiona, tako i iz dijaspore.

– `Drinski književni susreti` su pribježište svih sanjara koji ne pristaju na materijalsitički svijet. Drina i Zvornik su raskrsnica na kojoj stvaraoci ontološki tragaju za bićem svoga bića. To je suština ove publikacije – naveo je Nikoletić.

Predsjednik Saveza književnika u otadžbini i rasijanju za Beograd i potpredsjednik cijelog Saveza za Srbiju Čedna Radinović Lukić rekla je da su susreti veoma važni jer dolazi mnogo književnika iz raznih zemalja koji se sastaju u Zvorniku.

– Ovim susretima zaživljava širenje lijepe riječi, čija poezija plovi Drinom – rekla je Lukićeva, koja je i član Udruženja književnika Srbije i član Udruženja književnika Hrvatske.

Direktor „ASoglas izdavaštvo“ i organizator ovih susreta Dejan Spasojević rekao je da su „Drinski književni susreti“ prepoznatljivi na mapi kulturnog dešavanja grada Zvornika i regije.

– Činjenica da na susretima imamo više od četrdeset književnika iz tri zemlje govori o ozbiljnosti ovog događaja i pisane riječi koja podstiče književno stvaralaštvo – naglasio je Spasojević.

On je istakao da je od 50 prispjelih rukopisa za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama proglašen rad Dragana Markovića iz Loznice, dok je druga nagrada pripala Milici Milenković iz Svrljiga i treća Miladinu Beriću iz Banjaluke.

– Prvu nagradu za kratku priču dobio je Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca – rekao je Spasojević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se