20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Novi Pravilnik Fonda solidarnosti pruža mališanima kraći put do ljekara

BANJALUKA – Mališani iz Republike Srpske koji boluju od teških bolesti, a koje za kratko vrijeme mogu ugroziti njihove živote, ubuduće bi trebalo brže da stižu do ljekara jer će zahtjevi za njihovo liječenje biti prioritet u razmatranju Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Omogućeno je to novim Pravilnikom Fonda solidarnosti, čija primjena je već počela.

U Fondu solidarnosti kažu da su opredijeljeni da stalno unapređuju propisane procedure, kao i da propise maksimalno približe potrebama roditelja čija se djeca liječe u inostranstvu uz njihovu pomoć.

Navode da su promjene uvedene u novi Pravilnik rezultat aktivne saradnje sa roditeljima i zdravstvenim ustanovama, naglasivši da će se sa takvom praksom nastaviti i ubuduće, kako bi i dalje pravično upravljali sredstvima posebnog doprinosa čije izdvajanje podržava cjelokupno društvo Republike Srpske.

– Pravilnikom su regulisani kriterijumi prioriteta po kojima će se prednost u razmatranju zahtjeva davati bolestima, stanjima i povredama koje neposredno mogu da ugroze i pogoršaju zdravstveno stanje djeteta kao i prognozu same bolesti, kao i u slučajevima gdje faktor vremena značajno utiče na ishod liječenja bolesti, stanja i povreda koje neposredno ugrožavaju život djeteta ili dovode do teškog invaliditeta – naveli su iz Fonda solidarnosti.

Dodali su da je u želji da roditeljima maksimalno olakšaju procedure i smanje troškove, novim Pravilnikom propisano da se finansijska i medicinska dokumentacija iz zdravstvenih ustanova iz inostranstva kao što su predračuni, računi, izvještaji, otpusna pisma i drugo može dostaviti na jeziku koji je u službenoj upotrebi u toj stranoj državi i na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH, što znači da dokumenta ne moraju biti prevedena od strane ovlašćenog prevodioca.

– Kako bi roditelje oboljelih mališana dodatno finansijski rasteretili Pravilnikom je regulisano i pitanje finansiranja tipizacije tkiva u okviru priprema za transplantaciju, tako da će Fond solidarnosti ubuduće finansirati troškove tipizacije tkiva i djeteta i donora – kazali su u Fondu solidarnosti.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić kaže da je vrijeme pokazalo da je značaj Fonda solidarnosti nemjerljiv.

– Trebalo je proći određeno vrijeme da se vidi kako Fond radi i kakvu pomoć pruža roditeljima u najgorim trenucima kada se bore za život svog djeteta. Za ovo vrijeme djelovanja pokazalo se da je u potpunosti opravdao očekivanja, a zahvaljujući uvedenim promjenama, njegova pomoć roditeljima biće daleko veća – rekla je Berićeva.

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je osnovan u januaru prošle godine, šansu za izlječenje do sada je dobilo 119 djece.

U tom periodu komisija je odobrila 142 zahtjeva, jer je za nekoliko mališana liječenje produžavano više puta.

Oboljeli mališani iz Srpske, do sada su upućivani u klinike u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Španiji, Italiji, Belgiji, Turskoj, Rusiji, a za nova liječenja Fond solidarnosti trenutno raspolaže sa 9,65 miliona maraka
Punoljetstvo

U Fondu solidarnosti kažu da je novim Pravilnikom preciziran i  način postupanja u slučaju da dijete u toku započetog liječenja ili dijagnostike, koje finansira Fond, navrši 18 godina života.

– Definisano je da se u takvim slučajevima finansiranje može vršiti do završetka rješenjem odobrene dijagnostike ili liječenja – istakli su u Fondu solidarnosti.

 

119 – djece dobilo šansu za izlječenje

142 – odobrena zahtjeva

9,65 – miliona maraka na računu Fonda

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se