18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Na Miholjdan osveštanje kapele Vidovdanskih heroja

SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće na Miholjdan, 12. oktobra, obnovljenu Kapelu vidovdanskih heroja na srpskom pravoslavnom groblju Svetog arhangela Mihaila i Gavrila na Koševu, u Sarajevu.

Ovaj znameniti objekat srpsko-vizantijske arhitekture podignut je kao spomen-obilježje svim pripadnicima „Mlade Bosne“ koji su organizovali i izveli atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. godine, saopšteno je iz info-službe Mitropolije dabrobosanske.

Kapelu je projektovao poznati srpski arhitekta porijeklom iz Dubrovnika Aleksandar Deroko, a podigla ju je 1939. godine Srpska pravoslavna crkvena opština Sarajevo, uz blagoslov tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića /Sveštenomučenika Petra/.

Ono što ovu kapelu čini posebnom je to što je sagrađena od nadgrobnih spomenika sa drevnog, viševjekovnog srpskog sarajevskog groblja koje je porušeno da bi tu bila podignuta zgrada u kojoj su sada smještene zajedničke institucije BiH.

Među mnogim poznatim Srbima koji su na starom groblju bili sahranjeni su vojvoda Golub Babić iz Trubara – vođa srpskog ustanka na Tromeđi 1875. godine, Staka Skenderova, plemenita Engleskinja Mis Irbi, kao i mnogi drugi.

„Mudri Aleksandar Deroko zahtijevao je da natpisi na spomenicima i krstovima budu okrenuti tako da i danas možemo čitati imena onih čiji su spomenici porušeni, a njihova grobna mjesta prekopana i devastirana na starom srpskom sarajevskom groblju“, navedeno je u saopštenju.

Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je sredstva kojima je 2018. godine kapela obnovljena.

Osveštenje obnovljene kapele najavljeno je za 9.00 časova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se