18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Na Kosmetu bila 53 logora za Srbe

BEOGRAD – Na Kosovu i Metohiji su tokom konflikta devedesetih godina prošlog vijeka postojala 53 logora za Srbe i nealbance, a osnovano se sumnja da su se u njihovoj blizini nalazile i masovne grobnice, izjavio je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović je rekao da su neke od tih masovnih grobnica otkrivene, a za drugima se i dalje traga.

„U narednim mesecima u planu je lociranje potencijalnih masovnih grobnica do kojih se došlo iz različitih izvora. Očekujemo da će se proverom ovih lokalija rasvetliti sudbina najmanje 30 žrtava OVK, ako se informacije pokažu kao tačne“, rekao je Odalović za beogradske „Večernje novosti“.

On je naveo da je od početka godine riješena sudbina sedam nestalih osoba srpske nacionalnosti sa konsolidovane liste nestalih Beograda i Prištine, koju vodi Međunarodni komitet crvenog krsta /MKCK/.

Komisija za nestala lica ima podatke o još 30 Srba koji su nestali, ali su ti slučajevi u fazi provjere.

„Novosti“ podsećaju da je tokom sukoba na Kosmetu nestalo oko 5.800 osoba, a da je sudbina 1.653 i dalje nepoznata, od kojih oko 540 Srba i drugih nealbanaca.

Kako navodi list, porodicama je do sada predato 378 posmrtnih ostataka onih koje su nemilosrdno ubili albanski teroristi, a koji su nađeni u pojedinačnim i masovnim grobnicama u Volujku, Mališevu, Gnjilanama, Radonjićkom jezeru, Klečki, Vučitrnu, Đakovici, Brekovcu, Suvoj Reci…

Među prvim nađenim masovnim grobnicama je lokacija Podgrađe, dok je posljednja pronađena masovna grobnica pod imenom Bunker u Đakovici, u industrijskoj zoni, blizu ulazne kapije fabrike „Metalik“.

Iz te grobnice su nedavno porodicama predata tijela bračnog para Petrović i petočlane porodice Šutaković, sa troje maloljetne djece.

Postoje osnovane sumnje da se u blizini ove lokacije nalaze još najmanje dvije masovne grobnice, koje čekaju provjeru.

Prema podacima Komisije, više od 300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka nalazi se u mrtvačnici u Prištini.

List piše da je, prema procjenama, tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije nestalo oko 40.000 ljudi, a prema podacima MKCK iz juna, kao nestalo se i dalje vodi 10.179 ljudi – 1.652 na Kosmetu, 1.998 u Hrvatskoj i 6.528 u BiH.

Kada je u pitanju BiH, na spisku traženja nestalih državljana Srbije nalazi se 97 imena vojnika JNA.

Nepoznata je sudbina i 162 Srba, državljana BiH, čije porodice mahom danas žive u Srbiji, navodi list.

SRNA

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se