23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kitarović prećutala susret s Dačićem u Njujorku?

ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tokom susreta sa Generalnim sekretarom UN, Atoniom Guterešom, izjavila je da bi „zamjena teritorija“ na Kosovu bila loša ideja, koja bi otvorila „Pandorinu kutiju“, ali je prećutala kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, piše portal Index.

„Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije“, rekla je Kitarović.

Predsjednica je, navodi portal, kritikovala ideju „razmjene teritorija“ i na bilateralnom susretu s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, koji je mijenjao stavove po tom pitanju.

Index piše da Grabar Kitarović ni u saopštenju ni na tviteru ne pominje kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Ovaj medij dodaje da se u saopštenju srpskog MSP-a navodi da je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u Njujorku imao niz kraćih susreta s brojnim čelnicima, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U saopštenju Pantovčaka stoji dalje da je Kitarović sa Guterešom razmijenila mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope i o hrvatskom predsjedanju Savjetom Evrope u prvoj polovini 2020.

„Glavne teme razgovora bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini kao i odnosi između Beograda i Kosova, te šta je to što Hrvatska kao lider na području jugoistoka Evrope može učiniti kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rješavanju ovih otvorenih pitanja“, rekla je Kitarović nakon sastanka sa Guterešom.

Predsjednica Grabar-Kitarović navela je da je Gutereša posebno zanimalo što će Hrvatska činiti u okviru predsjedavanja Savjetom Evrope i na koji način to namjerava da iskoristi za sebe i za svoje susjedstvo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se