10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Huavej“ proizvodi 5G stanice bez američkih dijelova

HONG KONG – Kineski „Huavej“ saopštio je da je počeo proizvodnju 5G baznih stanica bez američkih komponenti i da će ukupna proizvodnja ovih stanica sljedeće godine biti udvostručena, jer sve više zemalja uvodi novu tehnologiju.

Kompanija će početi masovnu proizvodnju 5G baznih stanica bez američkih dijelova sljedećeg mjeseca, izjavio je osnivač i direktor kompanije Ren Žengfej.

„Obavili smo testove u avgustu i septembru i od oktobra počinjemo proizvodnju koja postepeno raste“, rekao je Ren i dodao da će u početku mjesečno biti pravljeno 5.000 baznih stanica bez američkih dijelova.

Očekuje se da će proizvodnja sljedeće godine dostići 1,5 miliona jedinica. Ove godine će biti napravljeno 600.000 stanica, uključujući one koje sadrže komponente iz SAD i jedinice bez njih.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme je na američkoj crnoj listi od maja zbog sumnje da njegova tehnologija može da se iskoristi za špijunažu u korist Kine.

„Huavej“ je više puta demantovao te navode, ali je preduzeo korake da umanji posljedice sankcija.

Vil Žang, predsjednik u „Huaveju“ za korporativnu strategiju, izjavio je da bazne stanice koje ne sadrže američke komponente u radu „nisu lošije“ i da je kompanija „pozitivno iznenađena“. On nije saopštio detalje.

Ren je rekao da „Huavej“ i dalje želi da koristi američke dijelove ukoliko je to moguće zato što je kompanija „emotivno vezana“ za dugogodišnje američke dobavljače.

SRNA/Rojters

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se