5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Hiljade djece na ulicama zbog klimatskih promjena

SIDNEJ – Djeca širom Azije i pacifičkog regiona izašla su danas na ulice gradova u okviru globalnog protesta sa zahtjevom da odrasli preduzmu akciju i spriječe katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Od Sidneja do Seula, od Manile do Mumbaja, djeca su napustila škole i okupila se na protestima koje je inspirisala švedska tinejdžerka Greta Tunberg.

U Australiji je na proteste izašlo više od 300.000 djece, roditelja i ostalih koji podržavaju njihove zahtjeve, saopštili su organizatori.

Širom svijeta danas je planirano oko 5.000 događaja u oko 150 zemalja u okviru djelovanja pokreta „Petkom za budućnost“, prenio je AFP.

Na Tajlandu su mladi demonstranti upali u Ministarstvo za okolinu i izveli performans „umiranja“, dok su tražili da vlasti preduzmu akciju protiv klimatskih promjena.

Aktivisti zahtijevaju da političari i poslovni ljudi preduzmu drastične korake da bi se zaustavio globalni rast temperature, za koji naučnici kažu da će imati katastrofalne posljedice po prirodnu sredinu.

Protesti će kulminirati u NJujorku u večernjim časovima po lokalnom vremenu, gdje se očekuje i govor Grete Tunberg.

Omladinski samit o klimi biće održan u UN u subotu, 21. septembra.

Generalni skeretar UN Antonio Guteres potom će u ponedjeljak, 23. septembra, biti domaćin vanrednog samita na kojem će pozvati svjetske lidere da ispune obaveze preuzete iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se