10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Aerodrom Batajnica dobio ime po čuvenom pukovniku

BATAJNICA -Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“, po čuvenom pukovniku koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine. .

Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu „mig 29“ nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom.

Kako otkriva portal TangoSix, odluku o promjeni imena donio je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu

Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodijelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko djelo.

Njegove kolege koje su bile s njim prije nego što je poletio ispričale su da je Pavlović od svog zamjenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cijenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poletio.

Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao:

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“.

Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poletio sam.

Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

Aerodrom Batajnica je najveći namjenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se