9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Preko granice nelegalno prebacili 140 ljudi

SARAJEVO – Granična policija BiH uhapsila je u akciji “Marakan” devet krijumčara ljudi i razbila organizovanu kriminalnu grupu koja je iz Srbije preko BiH u zemlje Evropske unije prokrijumčarila više od 140 migranata.

Akcijom, koja je sprovedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara   obuhvaćeno je 11 osoba koje su se bavile švercovanjem ljudi. Prema nezvaničnim informacijama krijumčari su od migranata uzimali  100 KM za prebacivanje iz jedne u drugu zemlju. Uglavnom su prebacivani Pakistanci, Iranci, Iračani i Sirijci.

– Migrante su iz Srbije u BiH krijumčarili uglavnom preko Bijeljine i Brčkog, dok su ih u Hrvatsku prebacivali preko Gradiške i Bihaća.  Od migranata su uzimali 100 maraka da ih prebace u BiH, a zatim još toliko da ih prevezu u Hrvatsku odakle su dalje odlazili u zemlje zapadne Evrope. Prema toj računici osumnjičeni su tako zaradili najmanje 28.000 KM -rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Granična policija BiH je saopštila da je u okviru akcije pretreseno deset lokacija i oduzeta četiri automobila, određena količina droge i municije. Identitet uhapšenih nije saopšten.

– Uhapšeni su bili dio organizovane grupe koja je krijumčarila migrante od januara do aprila ove godine. Uglavnom su nelegalno prebacivali migrante koji dolaze iz zemlja visokog rizika Pakistana, Irana, Iraka i Sirije. Prikupljeni su dokazi za krijumčarenje većeg broja osoba iz Srbije u BiH – navodi se u saopštenju.

Dodali su da je akcija sprovedena po naredbi Tužilaštva BiH kome će uhapšeni biti predati nakon ispitivanja.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić  istakao je da su u posljednje vrijeme pojačane aktivnosti u cilju otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja ljudi.

– Akcija “Marakan” je rezultat uspješnog i profesionalnog rada službenika Centralne istražne kancelarije, ali i drugih jedinca Granične policije – rekao je Galić.

Akcije

Granična policija BiH otkrila je tokom prošle i ove godine 78 slučajeva krijumčarenja ljudi. Razbijeno je osam kriminalnih grupa koje su se bavile nelegalnim prebacivanjem migranata preko BiH u zemlje Evropske unije.

U akcijama “Oks” i “Taurus” koje su sprovedene u aprilu prošle godine razbijene su dvije grupe i uhapšeno 30 osoba koje su krijumčarili migrante. Akcijom “Centar” otkriveno je još 50 slučajeva švercovanja ljudi, a istragom je utvrđeno da su krijumčari svoje usluge naplaćivali i po 4.000 evra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se