10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Pauza od šminkanja najbolje će regenerisati kožu lica

Vremenom je make-up postao sastavni dio naše svakodnevnice, u manjoj ili većoj mjeri, ali možda bismo ponekad zaista trebali da napravimo malu pauzu od šminkanja, kako bi se koža odmorila i oporavila.

Iako nam šminka pomaže da istaknemo sve prirodne ljepote našeg lica, ponekad je zaista bitno da se sjetimo da ona sadrži i hemikalije, koje mogu naštetiti zdravlju kože i izazvati različite iritacije, akne ili crvenilo.

Ako samo nekoliko dana odmorimo od šminkanja, naša koža će se znatno oporaviti, a to ćete uočiti po promjenama (na bolje) koje će se zaista brzo pojaviti.

1. Pore na koži će se smanjiti

Podloga i dobro izblendan bronzer dovoljni su da izjednačite ten, a vaša koža će se odmoriti od teškog pudera. Obilno nanošenje make up-a dovodi do začepljenja pora, koje se postepeno šire i  postaju sve primjetnije. Kada nekoliko dana priuštimo koži da “diše”, ona će se regenerisati i pore će se smanjiti.

2. Smanjiće se pojava akni

Što više make up-a koristimo, više toksina dolazi u kontakt sa našom kožom, što izaziva pojavu akni. Uz proizvode, veliki krivac za pojavu akni su i četkice, koje ako ne čistite dovoljno često mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Ukoliko su četkice nedovoljno čiste, na kožu ćete nanijeti uz proizvod i bakterije, koje su se skupile na vrhu četke, a koje su jedan od glavnih krivaca za pojavu akni i upalnih procesa.

3. Koža će se regenerisati

Ukoliko imate suhu kožu, make up će je samo dodatno isušiti. Ako nekoliko dana ne koristitie šminku, koža će lučiti prirodna ulja, nahraniće samu sebe i regenerisaće se, pa ćete automatski imati blistav i zdrav izgled.

4. Izbjeći ćete alergijske reakcije

Nerijetko se u sastavu make up proizvoda nalaze parabeni i sulfati, koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Ako primijetite suhe, crvene flekice na koži lica, odmorite kožu od šminke nekoliko dana, kako biste provjerili da uzrok alergije, nije proizvod, koji ne odgovara vašem tipu kože.

S vremena na vrijeme, u svemu je dobro, pa čak i zdravo, napraviti predah. Jer ne zaboravite osnovno pravilo mode, zdravlja i ljepote: Ničega previše!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se