23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilјežen Dan oslobođenja Zvornika

ZVORNIK – Pomenom, polaganjem vijenaca i palјenjem svijeća na centralnom spomeniku za 1.080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, te obilaskom Spomen sobe i Svečanom akademijom, u Zvorniku je danas obilјežen Dan oslobođenja grada.

Pomen je služilo mjesno svešenstvo, a vijence na spomenik položili su zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i tadašnji predsjednik opštine Brano Grujić, predstavnici Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zaroblјenih boraca i nestalih civila, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida, Veterana Vojske Republike Srpske i zvoričkog SUBNOR-a, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu BiH i odbornici Skupštine grada Zvornika.

Nekadašnji komandant Zvorničke pješadijske brigade general Vinko Pandurević istakao je da su ovo dani kada se treba sjetiti perioda jednog vremena u kome su neki pojedinci pomislili dagrad Zvornik može pripasti samo njima a nikako drugima.

General Pandurević je podsjetio da je to bio period kada su Srbi u gradu Zvornika bili lišeni osnovnih prava i sloboda, kadanisu imali pravo na svoj grad.

„Ali zahvalјujući lјudima koji su u to vrijeme razumjeli političku sitauaciju i smogli snage da se organizuju i odbrambeno i vojno, svi ekstremni elemente koji su mislili daje grad njihov, protjerani su sapodručja grada“, rekao je Pandurević.

Ističućim da je nakon toga uspostavlјena vlast naroda i onih koji žele da žive u miru i slozi sasvim ostalim u Zvorniku, general Pandurević je rekao da se u toku rata žestoko branilo ono što je ostavreno u aprilu1992. godine.

„Vrlo kratko vrijem poslije toga formirana je Zvornička brigadakoja je uslavnim danima ratovanjai vojevanja odbranila područje Zvornika i stvorila usloveza nesmetan rad i život provrede“, rekao je general Pandurević.

On je istakao da su sada u Zvorniku stvoreni ravnopravni uslovi za sve koji žele da zajedno jednisa drugima žive i grade Zvornik, da izgrađuju privredu daim Republika Srpska bude na srcu.

General Pandurević je pozvao sve da se zajedno obilјežavaju i slave dani, kako bi se ono vrijeme koje je bilo zlo samo po sebi i koje je stvorilo stanje koje se nije moglo dugo trpiti, prevazišlo i ostavilo u prošlosti, ali da sežrtve ne zaborave.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zaroblјenih boraca i nestalih civila Zvornik Staka Petrović naglasila je da je veoma bitno da se obilјežava oslobođenje grada Zvornika.

Ona se zahvalila svimakoji su učestvovali u oslobađanju ovog rada, posebno onima koji su dali svoje živote za ovaj grad kako bi sadašnja i buduća pokolenja živjela u miru i slobodi.

Petrovićeva je istakla da porodice boračke populacije žive solidno, da imaju primanja, da su stambeno obezbjeđene, a one koje nisu da je u toku njihovo zbrinjavanje.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Lazar Ristić rekao je da je Zvornik oslobođen 9. aprila 1992. godine od ekstremista i barikada preko kojih je Srbima bilo zabranjeno kretanje.

On je naglasio da rat nije donio nikome dobro, pa ni Zvornku i poželio svima da ne bude više ratova.

Ristić je rekao da je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na području Zvornika poginulo 566 pripadnika Vojske Repubike Srpske, da ih je više od 700 ranjeno, te da se još 32 srpska borca vode kao nestali.

Na današnji dan, prije 27. godina, prva žrtva u Zvorniku bila je srpska i to Rade Radović-zvani Luka, a dan poslije ubijen je zastavnik Miko Stanojević, dok je ranjeno neoliko vojnika u zasjedi, koju su organizovali muslimani iz Sapne, zadašnje zvorničke mjesne zajednice.

Na svečanoj Akademiji, posvećenoj oslobođenju grada Zvornika, govorio je prvi predsjednik opštine Zvornik iz 1992. godine Brano Grujić.

Na Akademiji su članovi Pozorišta mladih Zvornik govorili o Milunki Savić, učesniku Prvog svjetskog rata, te čitali pismo srpskih vojnika i oficira iz Velikog rata, upućeno porodici jednog Austrijanca, koji je govorio da je srpske vojnike odlikovala dobrota, plemenitost, čojstvo i junaštvo. Nastupili su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se