8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

EPIDEMIJA MORBILA U PORODICI U Zvorniku oboljelo troje djece iz ISTE PORODICE

ZVORNIK – Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros Institutu za javno zdravstvo RS epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području opštine Zvornik.

Oboljelo je troje djece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

Kako je saopšteno iz Instituta, Dom zdravlja je preduzeo sve neophodne protiv epidemijske mjere i u redovnom su kontaktu sa Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku, te nadležnim pedijatrom u Bolnici Zvornik, javlja Srpskainfo.

-Institut je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj – navode iz Instituta.

Podsjećamo, morbile su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=177&loc=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fepidemija morbila u porodici u zvorniku oboljelo troje djece iz iste porodice%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.googleS obzirom na to da je u pitanju zarazno oboljenje, epidemija morbila se proglašava kad oboli dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu.

Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti, ističu iz Instituta.

Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto (za 2018. godinu iznosi 83,4 odsto, za 2017. godinu 83 odsto, a za 2016. godinu 74 odsto), neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije u RS, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa 6 godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja prioritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

Posebno naglašavamo potrebu da se provjere vakcinalni statusi sve djece i omladine u objektima za kolektivni smještaj, te da se vakcinišu sva nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se