15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Oštra reagovanja iz Srpske na odluku Ustavnog suda BiH

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, istakao da će NSRS i Vlada kao predlagač očigledno morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu Rrepublike Srpske.

– Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu devetom januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu Republike Srpske i poništio tu odredbu i narednog dana, ta će odredba prestati da važi – rekao je je Knežević za N1.

Prema njegovim riječima Ustavni sud uopšte se ne upušta u pravo Republike Srpske da proglasi svoj Dan Republike Srpske.

– Takođe, pošto se u odluci rečeno da Republika Srpska ima pravo da organizuje referendum i utvrdi Dan Republike Srpske, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu Republike Srpke. Kako i u kom obimu, to je na vlastima Republike Srpske – dodao je.

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je Srni da nema osnova da Ustavni sud BiH mijenja istorijske činjenice kao što je Dan Republike Srpske, jer za to nije nadležan.

– Datum Republike Srpske je nastao prije formiranja Ustavnog suda BiH. Sigurno je da odluku Ustavnog suda BiH ne treba sprovesti u Republici Srpskoj – rekao je Popović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske i advokat Milan Petković kaže da je iznenađen i razočaran odlukom Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim zakon o Danu Republike Srpske.

– Bez obzira što smo u cjelosti do sada izgubili povjerenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u u ocjenu istorijskih činjenice, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom –  kaže za Srpskainfo Petković.

– Ubijeđen sam da će srpski narod nastaviti da slavi Dan Republike Srpske na način kako ga je slavio i do sada i da će 9. januar postojati sve dok postoji Republika Srpska. To ni jedna odluka, ni jedan sud ne može da zabrani – poručuje Petković.

Na pitanje da li su nakon odluke suda moguće pravne posljedice po one koji će i dalje zvanično da proslavljaju 9. januar, Petković kaže da ne vidi način da neko može da zabrani tu proslavu.

– Ovdje nije zabranjena proslava, ovdje je samo proglašeno da je zakon o tom danu neustavan. Niko nije zabranio da se obilježava taj dan – objašnjava Petković.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocijenio je sramnom današnju odluku Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umjesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se