20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Vlasenicu uloženo više od 50 miliona KM

U opštini Vlasenica u toku je realizacija nekoliko značajnih projekata za koje je Vlada Republike Srpske izdvojila oko 2,8 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Između ostalog, završeni su pripremni radovi za početak izgradnje policijske stanice u Vlasenici, u toku je izgradnja Studentsko-đačkog doma „Srbija“, a sredstva su uložena i u izgradnju lokalne putne infrastrukture, te nastavak izgradnje Sabornog hrama u gradskom naselju Toplik.

Prema podacima Vlade Srpske, od 2006. godine do danas po različitim programima iz razvojnog programa, te iz budžeta Republike u Vlasenicu je uloženo oko 51 milion KM.

„Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Vlasenica, Vlada je odobrila oko 5,8 miliona KM, od čega je za sanaciju vodovodnog sistema izdvojeno 3,4 miliona KM, renoviranje Doma zdravlja i terenskih ambulanti 600.000 KM i sanaciju krova na srednjoškolskom centru 180.000 KM. Pored toga, kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske plasirano je oko tri miliona KM“, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

U saradnji sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata u opštini Vlasenica relaizovani su brojni projekti, od kojih je najznačajniji program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za šta je Vlada Srpske izdvojila oko tri miliona maraka, a kroz ovaj program zbrinute su 163 porodice u Vlasenici.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Vlasenica zbrinuto je šest preduzeća sa oko 700 radnika, za šta je utrošeno oko 1,6 miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. godine zaposleno 253 lica, za što je utrošeno oko milion KM.

„Za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica od 2006. godine u Vlasenici je uloženo oko 4,7 miliona KM“, navode u Vladi Srpske.

Vlada Republike Srpske u Vlasenici realizuje i aktivnosti podrške privredi za šta je, po različitim osnovama, u prethodnom periodu uloženo oko 1,2 miliona KM.

„U oblasti poljoprivrede na području Vlasenice uloženo je oko 4,2 miliona KM, od čega je, između ostalog, kroz podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela uloženo oko 2,2 miliona KM, dok je u sektoru šumarstva uloženo oko 1,1 milion KM“, ističu u Vladi Srpske.

U rehabilitaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture na teritoriji opštine Vlasenica tokom prethodnih godina uloženo je oko 20 miliona KM.

U oblasti zdravstva Vlada Srpske je do sada uložila oko 900.000 KM, kroz projekte adapatacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanja ambulanti porodične medicine, te nabavke medicinske i laboratorijske opreme i vozila, dok je u oblasti prosvjete i kulture uloženo dodatnih 240.000 KM, između ostalog, za rekonstrukciju škola i nabavku opreme za školske ustanove na području Vlasenice.

„Kroz projekte iz resora porodice, omladine i sporta, izgrađene su četiri kuće za porodice sa petoro i više djece ukupne vrijednosti 350.000 KM, dok je kroz različite projekte Ministarstva lokalne uprave i samouprave u opštinu Vlasenica uloženo oko 890.000 KM“, podaci su Vlade Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se