8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Putinov avion slijeće oko podneva, zastave i bilbordi dobrodošlice

BEOGRAD – Dolazak predsjednika Rusije Vladimira Putina u Beograd očekuje se oko podneva, a grad je okićen srpskim i ruskim zastavama, kao i bilbordima dobrodošlice.

Ističe se bilbord na srpskom i ruskom jeziku „Dobrodošao predsedniče Putin, dragi prijatelju“.

Putinov „iljušin“ trebalo bi oko podneva da sleti na beogradski aerodrom, piše „Blic“.

NJega će iz Moskve pratiti ruski vojni avioni, ali će ga po ulasku u srpski prostor do beogradskog aerodroma pratiti „migovi“.

Ruskog predsjednika će sačekati njegov automobil „aurus senat“, koga zovu i „zvijer“ i kojim će se voziti tokom posjete.

U Putinovom neposrednom okruženju biće pedesetak pripadnika ruske Federalne službe obezbjeđenja i još oko 200 koji su angažovani na njegovoj bezbjednosti.

Međutim, o njegovoj bezbjednosti brinuće i srpska vojska i policija, a prema nezvaničnim najavama riječ je o oko 7.000 ljudi. Procjena je da će Putin imati najmanje tri prstena obezbjeđenja, koji će „pokrivati“ njegovo kretanje što sa zemlje, što iz vazduha.

Ruskog predsjednika na aerodromu će dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. NJih dvojca će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence, kao i na Spomenik crvenoarmejcu.

Poslije toga Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček.

Konačno, glavni događaj predviđen je kasno popodne kod Hrama Svetog Save, a predsjednici Vučić i Putin trebalo bi da se obrate na ovom mjestu okupljenima.

Prilikom posjete ruskog predsjednika Srbiji, srpske i ruske vlasti potpisaće 21 sporazum o saradnji u najrazličitijim oblastima, od kulture, infrastrukture do korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i to sa „Roskosmosom“.

Među njima su ugovori i sporazumi o rekonstrukciji hidroelektrane „Đerdap dva“, gasnog skladišta „Banatski dvor“, saradnji između ruskih i srpskog univerziteta…

Posjeta Beogradu važna i za Srpsku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom današnje posjete Beogradu sastaće se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrđeno je juče za Sputnjik, uz napomenu da format i teme sastanka nisu poznati.

Pred dolazak u zvaničnu posjetu Republici Srbiji Putin je u intervjuu za beogradsku štampu izjavio da se saradnja Rusije sa Republikom Srpskom odvija na osnovu uzajamne koristi i striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

– Rusija će i dalje biti usmjerena ka realizaciji strateških projekata, kako u RS, tako i FBiH, u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva i farmacije. Istu važnost ima promovisanje zajedničkih humanitarnih inicijativa, a pogotovo uzimajući u obzir rastuće interesovanje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu i studije u Rusiji – naveo je Putin.

Putinov dolazak pratiće do sada neviđene mjere bezbjednosti, ali i tajnovitost. Broj i struktura pratilaca ruskog predsjednika strogo je čuvana tajna.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da su preduzete ozbiljne mjere bezbjednosti, te da se tačna trasa kretanja ruskog predsjednika tretira kao državna tajna. Spekuliše se da je u Beograd već prije desetak dana stiglo oko 250 najelitnijih ruskih specijalaca i lično obezbjeđenje ruskog predsjednika. Oni su navodno imali zadatak da provjere putanju kojom će se kretati Putin, mjesta sastanka, klima-uređaje, hranu, internet…. Ruski obavještajci navodno su došli i sa razvijenom tehnologijom za sprečavanje od eventualnog napada dronom.

U obezbjeđenju Putina učestvovaće i Vojska Srbije. Tri srpska “miga” trebalo bi da prate avion predsjednika Rusije od momenta kada uđe u vazdušni prostor Srbije, a do tada će na njega motriti ruska protivvazdušna odbrana.

Stručnjak za protokol Tatjana Nikolajeva kaže da Putinove posjete inostranstvu obezbjeđuje služba protokola u saradnji sa odgovarajući odjeljenjima Ministarstva spoljnih poslova. – Sva ta putovanja se unaprijed pripremaju. Službe protokola ranije odlaze na mjesto posjete i po dva puta – i prethodnica, i grupe za pripreme. Ranije se osigurava odgovarajući tajni sistem veze. Služba bezbjednosti je takođe dužna da se unaprijed upozna sa mjestom posjete – navodi Nikolajeva. Ona kaže da Putin stiže velikim predsjedničkim avionom “Il-96”, koji sadrži sve što treba predsjedniku – sobu za odmor, radni kabinet i kabinet za konsultacije. Kad je riječ o automobilu kojim se vozi Putin, Nikolajeva ističe da je to automobil domaće, ruske proizvodnje pod nazivom “aurus”, koji se doprema ranije drugim letom.

– I svi ti automobili prate Putina tokom inostranih posjeta. Praktično, taj automobil je uvijek potreban ako se radi o zvaničnoj posjeti na najvišem nivou. Pojedini novinari su novoj Putinovoj “mašini” dali ime “zvijer”, navodeći da je to “pravi bunker na točkovima” – dodala je ona.

Dodik

Dodik je juče rekao da je zadovoljan što ima privilegiju da ponovo sretne jednog tako važnog lidera.

– Ja tamo ne idem u ime Predsjedništva, nego idem kao srpski član Predsjedništva. I imam pravo na to. Ne želim da uzurpiram ništa kolegama. Čak sam ih pozvao i pitao da li ima neko pitanje koje oni misle da bih ja trebao da potenciram na tom razgovoru. Neki su mi rekli da, eto, oni nemaju nikakvog pitanja, da se ne slažu da ja idem. Ali ja njih nisam pitao da li ja trebam da idem ili ne – rekao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se